Obilježeno 100 godina od proboja Solunskog fronta

1037
Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik Đorđe Mihailović

Na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu danas je održan Centralni komemorativni skup povodom velikog jubileja – 100 godina od proboja Solunskog fronta, u prisustvu više od hiljadu građana i zvaničnika iz Srbije i zemalja saveznica.

Obilježavanju 100 godina jednog od najslavnijih trenutaka srpske istorije, koji se u svijetu pamti kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, prisustvovali su izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i predstavnici Vlade francuske i grčkog predsjednika Ženevijev Darijesek i Maria Kolja Caruha.

Selaković je ocijenio da se Srbija, obilježavajući stogodiššnjicu proboja Solunskog fronta, sjeća velikih žžrtava koje su narod i vojska podnijeli tokom Prvog svjetskog rata.

– Ta velika žžrtva koju je podnio srpski narod ne bi imala svoga smisla ukoliko tu duhovnu moć, duhovnu snagu i, možžemo reći, stečeni kapital ne budemo iskoristili da se transformiššemo, da se razvijamo, i da se borimo na novi način, za bolju i svjetliju budućnost za naššu djecu – rekao je Selaković novinarima na Zejtinliku.

On je podsjetio da je Srbija tokom tog Velikog rata izgubila gotovo četvrtinu cjelokupnog stanovništva i oko dvije trećine muške reproduktivno sposobne populacije.

– Srbija kao i tada 1918. godine kada je pobijeđenima pružžila ruku, tako i danas svima oko sebe pružža ruku pomirenja tražeći da bude uvažžavana i pošštovana makar onoliko koliko uvažžava i pošštuje druge. Trudi se da nauči iz kobne i teške proššlosti da je bolje 100 godina pregovarati nego i jedan dan ratovati i da je najbitnije sačuvati žžive ljude, jer ko sačuva ljude taj je sačuvao svoju budućnost – rekao je Selaković.

Državni sekretar Ministarstva za rad Srbije Negovan Stanković najavio je da će kompletna rekonstrukcija memorijalnog kompleksa Zejtinlik biti završena za 15 dana.

Stanković je podsjetio da je Vlada Srbije za rekonstrukciju tog memorijalnog kompleksa na kome počiva oko 8 000 srpskih junaka izdvojila 220 000 evra.

On je poručio da će srpsko vojničko groblje za 15 dana dobiti izgled dostojan značaja koji ima za srpski narod i srpsku istoriju.

Deda Đorđe čuva Zejtinlik i u desetoj deceniji

Đorđe Mihailović (90), čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, i dalje bdije nad “usnulim” vojnicima.

Prkoseći godinama, predano nastavlja da dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Deda Đorđe je postao dio istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen prije 90 godina.

Rođen 1928. kao unuk i sin čuvara Zejtinlika, Đorđe Mihailović je za današnje generacije posljednja ikona Velikog rata.

Više od pola vijeka brine o uređenju grobnica, dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu, uz obavezno kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg.

Predstavlja sponu sa učesnicima čuvenih bitaka jer je sa njima drugovao sve do njihovog odlaska u vječnost. On je posljednji preživjeli ratnik.

– Ja imam 90 godina, ali nema ko da me mijenja, da naslijedi moju poziciju. Imam samo ćerku i zato radim – objašnjava Mihailović.

Đorđe je u penziji, ali odlukom nadležnog ministarstva, nastavlja da obavlja svoju svetu dužnost.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA