Novi poraz Sport Kluba!

20104

Upravni sud Slovenije odbio je zahtjev za izdavanjem privremene odluke, koju je zatražila United grupa da se privremeno obustavi provođenje odluke Agencije za zaštitu zakona o konkurentnosti, saopštila je danas agencija na svojoj internet stranici.

U odluci koju je agencija izdala 4. septembra se navodi da United Grupa u roku od šest mjeseci mora prodati programe Sport Klub. Juče su zvanično i objavili odluku.

United Grupa mora do početka decembra prestati sa svojim emitovanjem TV programa Sport Klub. Privremena odluka je tako odbijena, a o tužbi se Upravni sud još nije izjasnio.

Iz United Groupe smatraju da je agencija “suviše usko” definisala relevantno tržište.

– Agencija je tržište ocjenila tako usko (posebno sportski TV program koji se plaća na slovenačkom jeziku), da bi svaki kupac tih kanala po definiciji mogao biti monopolista, čak Eurosport ne smatraju za konkurenciju, iako je stekao određena prava isključivo za područje Slovenije i očito cilja slovenačku publiku. Ni jedna druga agencija za zaštitu konkurentnosti tržišta na svijetu nikada nije koristila takvu definiciju tržišta – ocjenjuju u United Grupi, gdje su pokušali zaustaviti proces pred sudom, tvrdeći da su preduzeće prodali. Sud nisu uvjerili iako su prethodnu djelatnost prebacili na drugu firmu, takođe u njihovom vlasništvu.

Prijeti im astronomska kazna

Prekršajni postupak je u toku, a ako odluka bude prihvaćena, United Grupi prijeti astronomska kazna u visini deset odsto prošlogodišnjeg prometa.

– Agencija za zaštitu konkurentnosti tržišta u primjeru preduzeća iz grupacije United grupa u djelatnosti izdavanja TV kanala Sport Klub (registrovana je bila pri Agenciji kao preduzeće Adria Media Limited I IKO BALKAN S.R.L.) vodi prekršajni postupak zbog kašnjenja u dostavljanju odgovora, objasnili su i dodali, da će postupak biti zaključen u najkraćem mogućem roku, kad budu ispunjeni svi uslovi.

Došlo je do povrede ostvarivanja prava i obaveza prije donošenja odluke i kašnjenju u obavijesti o koncentraciji – umjesto 30 dana od dana sklapanja ugovora, oni su je dostavili tek godinu dana kasnije. Pravna osoba se za taj prekršaj u skladu sa odlukom 74.člana Zakona o ograničavanju konkurencije, kažnjava sa do 10 odsto godišnjeg prometa u prethodnoj poslovnoj godini.

United grupa je u zadnjih 12 mjeseci, prema podacima sa njihove web stranice, imal više od pola milijarde prihoda. Kazna bi tako mogla iznositi gotovo 56 miliiona evra!

Vrlo vjerovatno kazna može biti i manja, ako Agencija pri izricanju uzme u obzir samo prihode koji su ostvareni iz vlasništva sporne koncentracije firme, tako bi s prodajom Sport Klub programa, u tom primjeru bila kazna predviđena izmedju million i dva miliona evra.

Odgovornoj osobi prijeti kazna izmedju pet do deset ili 15 do 30 000 evra.

Za sada je jasno, da su zakasnili sa obavještenjem o koncentraciji vlasništva, o mogućem izvršenju prava od koncentracije, pa u agenciji o konkretnom postupku još ne mogu govoriti, jer on još nije završen.

Operateri “pažljivi” zbog visine odštete

Da li će podići, tužbu za naknadu štete, operateri koji su morali plaćati naknadu za Sport klub, ne komentarišu, u A1 i Telekomu Slovenije kažu da još uvijek odlučuju o tome.

– Nismo upoznati sa cijelim sadržajem odluke, tako da je u ovom trenutku ne možemo komentarisati. Pozdravljamo odluku agencije i buduće korake koje budu napraviili, da svi operateri i drugi kupci prava za retransmisiju tv programa u Republici Sloveniji budu imali pristup do tih i drugih TV programa i dodatnih oblika upotrebe TV programa po pravednim, razumnim i nediskriminatorskim cijenama – prokomentarisali su u T-2.

Sudeći po objašnjenju agencije za zaštitu konkurencije, izdata odluka još nije dovoljna osnova za nadoknadu štete. Iako zakon izričito navodi, da svi, koji zbog kršenja prava konkurencije trpe štetu, mogu zahtjevati njenu nadoknadu, to važi samo za ograničene sporazume i zloupotrebu dominantnog položaja, ali ne i za nedozvoljene koncentracije.

U primjeru Sport Kluba već od februara 2015. u tokuj e postupak zbog zloupotrebe položaja, a kada će on biti završen, u agenciji za zaštitu konkurencije ne mogu tačno reći.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA