Novi kredit za koridor “Pet ce” “težak” 180 miliona evra

678

Ugovor o kreditu vrijednom 180 miliona evra, koji je namijenjen za izgradnju dvije dionice auto-puta i tunela Ivan na koridoru “Pet ce”, potpisan je danas u Sarajevu.

Svoje imena na ugovor su stavili Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, i Sju Beret, direktor Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Јusko.

Bevanda je novinarima rekao da se ovaj projekat sastoji iz tri dijela. Prvi je izgradnja dionice auto-puta prema međunarodnim standardima dužine 5,1 kilometar između Poprikuše i Nemie u vrijednosti od 70 miliona evra, drugi je izgradnja tunela Ivan na auto-putu dužine oko dva kilometra vrijednog 50 miliona evra i treći – izgradnja dionice auto-puta dužine 8,7 kilometara između petlje Mostar jug i tunela Kvanj, čija je vrijednost 60 miliona evra.

– Uslovi kredita su povoljni, a rok otplate je 15 godina uključujući i četiri godine grejs perioda na otplatu glavnice. Planirano je da i ovaj kreditni aranžman prate znatna grant sredstva EU u iznosu od 11,8 miliona evra, namijenjenih za izgradnju tunela Ivan, što bi trebalo da bude odobreno do kraja godine – pojasnio je Bevanda.

On je korisniku kredita “Auto-cestama Federacije BiH” poželio da što prije završe tenderske procedure i uspješno okončaju radove na novim dionicama auto-puta kroz BiH.

Obraćajući se novinarima, Beretova je rekla da će BiH napraviti dalje korake ka EU tržištima izgradnjom novih dionica koridora “Pet ce”, glavnog infrastrukturnog projekta u BiH koji će ojačati njenu regionalnu i međunarodnu integraciju, s obzirom da je danas potpisan ugovor o kreditu vrijednom 180 miliona evra.

Prema njenim riječima, ovaj kredit će obezbijediti izgradnju oko 16 kilometara auto-puta.

– EU je strateški partner EBRD-a u realizaciji izgradnje koridora “Pet ce”. Projektom će se proširiti postojeća putna infrastruktura izgradnjom novih dionica auto-puta, što će znatno poboljšati mobilnost i povećati bezbjednost saobraćaja – poručila je Beretova.

Koridor “Pet ce” je ogranak petog panevropskog koridora ukupne dužine 700 kilometara koji će povezati Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa BiH i Јadranskim morem.

Od početka djelovanja u BiH, EBRD je uložio 2,1 milijardi evra u gotovo 150 projekata.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je i Vigemark, koji je naglasio značaj ove ivesticije, ali i grant sredstava koje EU poklanja BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA