Niko ne želi igrati za Dansku

546

Zbog svađe oko komercijalnih prava saveza i reprezentativaca, Danska je trenutno bez nacionalnog fudbalskog tima.

Skoro pa nevjerovatna situacija i velika sramota za reprezentaciju, koja je prije samo dva mjeseca ispala u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Sve se to događa samo dan pred prijateljsku utakmicu sa Slovačkom i pet dana prije gostovanja kod Velsa na početku Lige nacija, novog UEFA-inog takmičenja. Ali, juče su iz Kopenhagena prema Trnavi poletjeli samo danski novinari. Na aerodromu se nije pojavio niko od reprezentativaca, koji su u nepomirljivom sukobu sa savezom.

Izbornik Age Hareide, koji je za ove dvije utakmice pozvao najbolje igrače, zato je ogorčen otišao na “odmor”, pa je Danska tako i bez igrača i trenera neposredno prije dogovorene prijateljske utakmice i istorijskog, prvog meča Lige nacija.

Rezultat ovakvog spora je da Danska trenutno nema reprezentaciju, a savez ju je juče pokušao stvoriti tako da je svim klubovima prve lige poslao pismo u kojem poziva sve igrače koji žele igrati za nacionalni tim da se jave do 15 časova.

– Nadam se da mnogi danski fubaleri žele pomoći svojoj reprezentaciji u ovoj situaciji kada je bitno da izbjegnemo kaznu UEFA-e koju možemo dobiti ako na dogovorene utakmice ne pošaljemo reprezentaciju – u pismu upozorava Kim Halberg, direktor saveza.

Danskoj prijeti izbacivanje s Eura 2020.

Ako Danska ne uspije sastaviti reprezentaciju na vrijeme i ne odigra skore utakmice, prijeti joj žestoka kazna UEFA-e, tačnije izbacivanje s EP-a 2020.  Na ovo je Dansku još prošle godine upozorila Europska fudbalska unija, kada je ženska reprezentacija ove zemlje odbila igrati kvalifikacijsku utakmicu za SP protiv Švedske, jer su igračice štrajkovale zbog uslova rada.

Ali, spomenuti apel da se u mušku reprezentaciju javi ko kod želi nije dobio nijedan pozitivan odgovor u klubovima Superlige, jer igrači u klubovima su članovi Udruženja fudbalera koje u sporu podupire reprezentativce. Savez se zato dodatno ponizio slanjem istog pisma svim klubovima druge lige (službeno ime 1. Divizija), a nakon što ni od tamo nisu dobili pozitivan odgovor, pozivnica je krenula i put klubova 2. divizije. Ali, trećeligaši ne da se nisu pozitivno odgovorili na poziv saveza, nego su još istakli da, bez obzira što je njihovim igračima san igrati za Dansku, u ovom sporu potpuno podupiru reprezentativce.

Sada Danskom fudbalskom savezu preostaje samo da se obrati amaterskim klubovima ne bi li njihovi igrači prihvatili jedinstvenu priliku i za vikend umjesto za pivo igrali protiv Bejla i društva.

Do ovoga je došlo jer su propali pregovori između saveza i Udruženja danskih fudbalera u kojima su nastojali naći sporazum da se što bezbolnije riješi situacija u kojoj dolazi do sukoba između sponzora koje imaju igrači i sponzora saveza.

Udruženje fudbalera ponudilo je da se postojeći ugovor o komercijalnim pravima, koji je istekao, produži do oktrobra, kako bi reprezentacija odigrala protiv Slovačke i Velsa i da se onda nastave pregovori. Ali savez, koji je ultimativno tražio da se ugovor produži odmah i po postojećim uslovima, ovo je shvatio kao igrački štrajk reprezentacije i klubovima poslao mejlove da su danski fudbaleri, prethodno pozvani za akcije u septrembar, sada opozvani.

Eriksen želi nositi kopačke svog sponzora, a ne od onog koji obuva savez

Problem je dakle u novcu. I najslikovitije ga opisuje situacija s Kristijanom Eriksenom, najboljim i komercijalno najatraktivnijim reprezentativcem Danske. Nacionalnoj ekipi je sponzor i službeni dobavljač opreme “Hummel”, koji naravno u kampanjama oglašavanja proizvoda s grbom saveza i reprezentacije želi maksimalno iskoristiti najveću zvijezdu.

To se nikako ne sviđa kompaniji “Nike”, koji Eriksenu kao njegov ličnii sponzor previše plaća da bi ga gledao kao zaštitno lice konkurentske tvrtke. I tu nastaje za sada nerješivi problem.

– Radujemo se saradnji sa sponzorima reprezentacije, ali mi takođe kao pojedinci imamo obaveze prema našim brojnim sponzorima koje moramo poštovati – objašnjava Eriksen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA