Neslaganje Tačija i Haradinaja zbog granice

399

Glavni politički lideri u Prištini, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, još uvijek nisu  usaglasili stavove o mogućem sporazumu sa Beogradom. Dok Tači smatra da je kompromis preduslov za sporazum, za šta je potrebno izvršiti korekciju granice, Haradinaj se oštro protivi “dodirivanju” međe.

– Uprkos svim naporima EU i SAD, Srbija neće priznati Kosovo. Ima onih koji kažu da Srbija treba da prizna Kosovo i ja se sa tim slažem, ali tako nešto Srbija ne čini – rekao je Hašim Tači, predsjednik privremenih institucija u Prištini.

On je pojasnio da neće biti korekcije granica duž etničkih linija, niti egzodusa stanovništva i da nema domino efekta u pogledu stabilnosti ovog dijela Evrope.

Predsjednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj, na drugoj strani, zastupa stanovište da je teritorija Kosova 1999. nesporno utvrđena i da sada mora da se razgovara samo “o uzajamnom priznavanju i o mirovnom sporazumu, kao i da Kosovo nije spremno da Srbima da određena prava kojima će se defunkcionalizovati državnost Kosova”.

On tvrdi i da je razgovarao sa zvaničnicima Stejt departmenta koji “ne ukazuju na rješenje koje podrazumijeva teritoriju ili granicu”.

O tome da li je Evropska komisija spremna da podrži razmjenu teritorija, komesar za proširenje Johanes Han je naveo da je prerano da se priča o tome i da se on zalaže za prepuštanje pregovaranja dvema stranama koje su svjesne “ograničenja koje ta ideja donosi”.

Haradinaj se, inače, u ponedeljak sastao sa predstavnicima Srpske liste, a na svom Fejsbuk nalogu napisao je da se sastanak “fokusirao na položaj srpske zajednice”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u utorak je naveo da se Njemačka i Velika Britanija protive priči o mogućoj promjeni granica dok ostale zemlje podržavaju postizanje kompromisa i ne miješaju se u to kako će ga Beograd i Priština postići.

Podrška kompromisu

Podržavamo zalaganje predsjednika da se postigne kompromisno rješenje u vezi sa KiM i očuvaju mir i stabilnost, kao osnovni preduslov ekonomskog napretka, kao i najavljene investicije u pravcu osnaživanja građana Srbije na KiM – stoji u saopštenju koje su potpisali predsjednici odborničkih grupa u Skupštini Vojvodine “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, “SPS-JS” i “SVM – Ištvan Pastor”, Milenko Jovanov, Pavle Budakov i Lenka Erdelj. Z.G.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA