Nedostak novca koči obnovu Kastela

470

Rekonstrukcija dvije kule na samom ulazu u banjalučki Kastel su završene. Uloženo je 150 hiljada maraka i rađeno je kroz dvije faze. Sa obnovom Kastela trebalo bi da se nastavi, ali za sada novca nema.

– Zavisno od sredstava nastavićemo u narednim godinama, nažalost donatorskih sredtsva i nekih drugih nema na rasolaganju tako da moramo da radimo sami – istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Razlog više da se sa obnovom Kastela požuri jeste i to što se tokom ljeta tu dešavaju brojni događaji, svjesni su i u Gradskoj upravi. Kažu riječ je o spomeniku od neprocjenjive vrijednosti ne samo zbog arhitektonskih karakteristika, nego jer je riječ o vrhunskom načinu građenja i projektovanja za taj period.

– Ovo što mi ovdje imamo to je nešto što ovaj grad i regijon vezuje, narazvijenije države i načine građenja tog perioda, to nam je veza sa svetom iz tog doba – istakao je Ivan Rašković, gradski arhitekta.

Iako će Banjaluka pričekati još na rekonstrukciju Kastela, na Banskom dvoru se radi punom parom. Krov je završen, a naredna etapa je fasada, stolarija i vanjsko uređenje. Na proljeće bi trebalo sve da bude potpuno završeno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA