Navratilova i Karilova osudile Serenino ponašanje

781

Legende “bijelog sporta” Martina Navratilova i Meri Karilo osudile su ponašanje teniserke Serene Vilijams u finalu US Opena.

One ne gledaju blagonaklono na ponašanje Amerikanke koja se najprije bunila što je opomenuta zbog kršenja pravila o razgovoru s trenerom između poena, potom je bjesnila kada joj je zbog protesta oduzet poen, a onda je umalo prekinula finale jer nije htjela da se pomiri s činjenicom da joj je sudija Ramos oduzeo gem.

Tada je 20-godišnja Japanka Naomi Osaka povela sa 5:3 u drugom setu, nedugo zatim i proslavila senzacionalni trijumf.

U svojoj kolumni u Njujork Tajmsu Navratilova jeste naglasila da arbitar vjerovatno ne bi tako reagovao da je naspram sebe imao tenisera, umjesto teniserke, ali je dodala i da Vilijamsova “promašuje poentu” i da bi trebalo da se ponaša tako da “pokaže poštovanje prema sportu koji svi volimo”.

– Ne vjerujem da je dobra ideja da se pribjegava standardu “Ako muškarci s tim mogu da se provuku, onda treba to omogućiti i ženama”. Ja mislim da bi trebalo da se zapitamo šta je uopšte pravi način ponašanja kojima se odaje počast ovom sportu, ali i pokazuje poštovanje prema rivalima – napisala je Navratilova, koja je tokom karijere osvojila 18 grend slem trofeja u singl, a 31 u dubl konkurenciji.

Karilo, svojevremeno osvajačica Rolan Garosa u igri mješovitih parova, a sada stručni TV konsultant, išla je korak dalje.

– Serena se na momente ponašala kao siledžija. Razumijem da je igrala i za titulu i za izjednačavanje grend slem rekorda Margaret Kort (koja je imala 24 takve titule u karijeri, jednu više od Vilijamsove), ali je pritisak učinio svoje. Serena je morala da razumije da su pravila tenisa ta koja su diktirala njenu kaznu, a na kraju je baš ona otrovala atmosferu za Osaku, koja je u strahu slavila svoju prvu veliku titulu – poručila je Karilova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA