Naučnici otkrili: Sahara može biti plodna

888

Analiza klime u Sahari, koju je sprovela grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije, pokazala je da bi taj region ponovo mogao da postane plodan.

Naučnici su predložili da se preko cijele površine pustinje (preko devet miliona kvadratnih kilometra) postave solarni paneli i vjetrenjače, što bi ovaj region pretvorio u najvećeg proizvođača električne energije na svijetu – proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovječanstvo danas troši.

Međutim, taj megaprojekat bi ujedno i promijenio klimu u pustinji, jer bi ti objekti izazvali dva puta više padavina, što bi ubrzalo vegetaciju.

Vjetrenjače bi promijenile tokove vjetrova, dok bi solarni paneli odbijali sunčevu svjetlost i time bi se ohladila površina pustinje, što bi, prema mišljenju naučnika, bilo dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja.

Ova grupa naučnika je istražila i druge pustinje širom planete da li bi bilo moguće sprovesti slične projekte. Međutim, ispostavilo se da je jedino Sahara pogodna za to zbog klimatskih uslova i veličine pustinje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA