Ujedinjene nacije su 2017. godinu proglasile Međunarodnom godinom održivog razvoja turizma, a zemlja koja je dobila najviše bodova u svim kategorijama, time i titulu pobjednika, je Slovenija.

Epitet “najodrživije” zemlje Slovenija je zaradila nakon što je utvrđeno da ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti.

Većina visoko rangiranih zemalja imala je približno 80 zadovoljenih indikatora. Neki od njih su briga o okolini i klimatskim promjenama, biodiverzitet, kulturna autentičnost i druge.

Ova vijest mnoge nije iznenadila zbog toga što je slovenačka prestonica Ljubljana dobila titulu najzelenijeg grada Evrope 2016. godine. Priznanje je došlo kao rezultat napornog rada vlade koja je uvela skup ekoloških mjera i zakona.

Jedan od njih je i da se otpad mora, još u najranijim fazama, odvajati na plastični, paprini i bio-otpad. Time je osigurano da se trećina otpada proizvedenog tokom godine reciklira. Uvođenjem javnih bicikala, autobusa koji korsite prirodni gas i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, Slovenci su uspjeli da drastično smanje emisiju štetnih gasova. Prirodni gas se takođe koristi za grijanje stambenih prostora.

Još jedan od razloga zbog kojeg je Slovenija zaslužila pomenutu titulu je i činjenica da je 60 odsto teritorije pokriveno šumom. Na to treba dodati i podatak da u zemlji postoji 20 000 vrsta životinja i biljaka koji neometano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata.

– Budite ponosni na svoju zemlju i potrudite se da svako mjesto bude ponosno i pet godina od današnjeg dana tako što će ostati zeleno, čisto i autentično turistima – izjavio je Alber Salman na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA