Kolika je normalna temperatura tijela?

1288

Zaboravite sve što znate o normalnoj tjelesnoj temperaturi od oko 36,6 stepeni Celzijusa, jer je to netačan broj zasnovan na zastariloj studiji.

Da li vam se dešava da se probudite i osjećate malaksalo, pa uzmete toplomjer da provjerite da li ste pospani ili imate groznicu? Temperatura je 37,2 stepena Celzijusa, a vi se ipak spremite za posao, jer to nije groznica. Ili ipak jeste?

Činjenice o groznici su mnogo komplikovanije od opšteprihvaćenih podataka iz studije urađene davne 1868. godine. Prvo, ne postoji broj za normalnu temperaturu, prije svega jer je ona nešto veća za žene nego za muškarce, veća je i za djecu nego za odrasle, a i najniža je ujutru ako pričamo o dobu dana. Žene su dodatno toplije u trudnoći i za vrijeme ovulacije.

Temperatura 37,2 ujutru je nenormalna, a može biti potpuno normalna u 16 časova. To je zaključeno na osnovu 11 458 temperaturnih lista jedne bolnice koje su korištene u istraživanju aplikacije za iPhone nazvane Feverprints.

Studija je online objavljena u časopisu “General medicine” i odbacuje stari standard za normalnu temperaturu tijela od 36,6 stepeni Celzijusovih.

Stručnjaci su u toj studiji zaključili da je normalna temperatura odraslih tokom dana 37,2, a koristili su rezultate 329 zdravih odraslih osoba. Utvrdili su da groznica u prosjeku počinje kad je veća od te cifre, kao i da tjelesna temperatura treba da se posmatra kao fleksibilna cifra u kontekstu starosne dobi, pola, doba dana.

Ova studija nije prva koja se vraća na definiciju normalne tjelesne temperature, ali je teško srušiti broj 36,6 koji ostaje na glavnim medicinskim stranama. Tu je gornji prag “normalne” temperature 37,7.

Neki ljekari se zalažu za to da se, osim ako je temperatura veća od 39,4, ona ni ne spušta, jer će tijelo pokušavati da je zadrži šta god da radite. Treba naći uzrok infekcije i boriti se protiv toga.

Naš unutrašnji termostat je u hipotalamusu, koji nas obavještava kad treba da se ohladimo ili zagrijemo. Groznica pomaže vašem tijelu da se bori protiv infekcije stimulišući imuni sistem.

Inače, normalnu temperaturu definisao je u 19. vijeku njemački psiholog Karl Rejnold Avgust Vinderlih, koji je koristio podatke 25 000 ljudi i brojne su teorije koje to osporavaju i potkrepljuju novim dokazima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA