Ko je kriv za obaranje ruskog aviona i pogibiju vojnika?

362

Ruska vojska saopštila je danas da je izraelska vazdušna intervencija u Siriji pokrenula lanac događaja koji je doveo do obaranja ruskog vojnog aviona sirijskim projektilom “S-200”. 

U saopštenju se navodi da je 15 vojnika poginulo, te da Moskva zadržava pravo da uputi odgovor, prenijela je “Russia Today”.

Izraelski borbeni avioni F-16 napali su sinoć mete u sirijskoj provinciji Latakiji nakon što su došli iz pravca Sredozemnog mora, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Srigli su na maloj visini i “stvorili opasnu situaciju za ostale avione i brodove u tom regionu”, dodaje se u tekstu.

Vojska navodi da su se u toj oblasti nalazili francuska mornarička fregata “Overn” i ruski avion Il-20.

– Izraelski piloti iskoristili su ruski avion kao zaklon i postigli da on postane meta sirijske protivvazdušne odbrane. Kao posljedica, Il-20, koji ima mnogo veći radarski otisak od F-16, oboren je projektilom ‘S-200’ – navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo je naglasilo da su Izraelci morali znati da je ruski avion prisutan u tom području, ali da ih to nije spriječilo da izvrše “provokaciju”.

U saopštenju se napominje da Izrael nije unaprijed obavijestio Rusiju o planiranoj operaciji.

Upozorenje je stiglo minut prije početka napada i “ruski avion nije imao vremena da se pomjeri u bezbjedno područje”, dodaje se u tekstu.

Izraelci optužili Damask

Izraelska vojska je objavila da odgovornost za pad ruskog aviona leži na Damasku, Iranu i Hezbolahu. Izrael priznaje da je sinoć bombardovao objekte sirijske vojske.

– Izraelski lovci su bombardovali objekte sirijske vojske, gdje se proizvodilo precizno i smrtonosno oružje koje je trebao Iran da preda pokretu Hezbolah u Libanu – navodi se u saopštenju vojske Izraela.

Oni smatraju režim Bašara el Asada, Iran i Hezbolah potpuno odgovornim za obaranje ruskog “Iljušina”.

Netanjahu sa Putinom: Krivac je Sirija

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o obaranju ruskog vojnog aviona, navodeći da je krivica na Siriji.

Netanijahu je ponudio “sve neophodne informacije” potrebne za istragu u vezi sa ovim slučajem, saopštila je kancelarija izraelskog premijera, prenio je Rojters.

Putin je prethodno izjavio da je obaranje ruskog vojnog aviona sirijskom raketom posljedica “spleta tragičnih okolnosti”.

On je naveo da ruski avion, nadomak Sirije, nisu oborili izraelski avioni, javlja Rojters.

– U poređenju sa dobro poznatim događajima, kada je turski borbeni avion oborio naš avion, situacija je bila drugačija. Ovoga puta, izgleda da je riječ o nizu tragičnih okolnosti – rekao je ruski predsjednik, na konferenciji za novinare poslije razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Tass.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA