Katolička crkva dozvolila promociju knjige o koljaču iz Jasenovca?

1073

Hrvatska katolička crkva je dozvolila da se u crkvenim prostorijama, u Splitu i Karlovcu, održi promocija knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću, zloglasnom ustaškom oficiru i zapovjedniku sistema koncentracionih logora, od kojih je najpoznatiji i najsuroviji bio Jasenovac.

Takođe, zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, Luburić se smatra jednim od najvećih i najbrutalnijih ustaških oficira.

Kako prenosi hrvatski portal Novi list, katolička crkva ustupila je u Karlovcu i Splitu prostor za predstavljanje knjige o Maksu Luburiću, kojeg vjerodostojni istorijski izvori prikazuju kao jednog od najvećih ubica u sastavu takozvane ustaške vojske, udarne pesnice režima Ante Pavelića. Riječ je o Maksu Luburiću čije ime se spominje u kontraverznoj pjesmi ustaški orijentisanog pjevača, Marka Perkovića Thomposna “Jasenovac i Gradiška Stara”, gdje se o logorima smrti govori kao o kući “Maksovih mesara”.

U pozivu na promociju, objavljenom u nedjeljniku ekstremno desne orijentacije, navodi se da je riječ o knjizi o “životu i djelu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina”.

– U KCL Jasenovac dolazio je često, nadzirao je rad i lično je ubijao zatvorenike – tako, između ostalog, Luburića predstavljaju u Spomen-području Jasnovac.

Što se predstavljanja knjige o Luburiću tiče, knjiga koja govori o “liku i djelu hrvatskog viteza”, u Karlovcu će promocija biti održana poslije službe, u Nacionalnom svetištu Svetoga Josipa. U Splitu su “hrvatskom vitezu Maksu Luburiću” prostor ustupili dominikanci, u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje. Što se promocije tiče, i ovdje će se ona održati nakon službe.

Inače, rektor svetišta sv. Josipa reagovao je na ovu najavu promocije knjige Maksa Luburića i demantovao da je neko o tome kontaktirao njegovu parohiju, kao i da ne zna ko je naručilac, pa ni organizator prezentacije sporne knjige.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA