Jedan od najistaknutijih britanskih matematičara, Majkl Atija, tvrdi da je pronašao dokaz za Rimanovu hipotezu!

Riječ je o jednom od šest matematičkih problema za čije je rješenje predviđena nagrada od milion dolara, a koji je skoro 160 godina izluđivao njegove kolege.

Sada penzionisani Atija (89), nagrađivani britansko-libanski matematičar, predstavio je svoj rad na skupu u Hajdelbergu, za koji tvrdi da je “jednostavan dokaz” Rimanove hipoteze. Da li je uistinu uspio da riješi jedan od najpoznatijih problema u matematici, utvrdiće komisija, navodi magazin Nju sajentist.

Ukoliko rješenje Rimanove hipoteze bude potvrđeno, to će biti velika vijest, ocjenjuje britanski naučni časopis, ukazujući da je, između ostalog, ta hipoteza blisko povezana sa dijeljenjem prostih brojeva.

– Ukoliko se dokaže da je ta hipoteza tačna, matematičari će biti opskrbljeni mapom za lociranje svih takvih osnovnih brojeva, što bi bio značajan pomak sa dalekošežnim efektima na tom polju – ističe se u tekstu.

Nagrada od milion dolara, obećana za rješenje jednog od šest “Milenijumskih problema” u matematici, koje je postavio američki Institut za matematiku “Klej”, mnoge matematičare je godinama stavljala na iskušenje da se upuste u potragu za dokazom Rimanove hipoteze, ali nijedan od njih do sada nije došao do nagrade.

Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, svjestan je ove istorije neuspjeha u istovjetnim pokušajima.

– Niko ne vjeruje da uopšte postoji dokaz za Rimanovu hipotezu, a kamoli da taj dokaz može da pruži neko ko ima skoro 90 godina – rekao je on, izrazivši ipak nadu da će njegova prezentacija ubijediti kritičare u suprotno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA