Izuzeta dokumentacija iz FUP-a zbog prisluškivanja

511

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo u petak i subotu izuzeta je dokumentacija iz Federalne uprave policije (FUP) zbog prijave o nezakonitom prisluškivanju građana BiH.

Aktivnosti se sprovode na osnovu prijave koju je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavio predsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nermin Nikšić.

U proteklom periodu pravosudni organi saslušali su Nikšića u svojstvu svjedoka, ali i brojne druge policijske i državne službenike iz Federalne uprave policije (FUP).

Navodno su neki od policijskih službenika priznali da je u proteklom periodu bilo određenih nelogičnosti koje se odnose na posebne istražne radnje, odnosno prisluškivanje.

Teške optužbe

Dokumentaciju iz FUP-a po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo izuzeli su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Ovu informaciju potvrdili su radnici FUP-a koji su kazali da su satima davali izjave u vezi s aktivnostima koje se odnose na prisluškivanje u FUP-u, piše Kliks.

Nikšić je optužio i Tužilaštvo BiH, odnosno određene tužioce, da sarađuju sa FUP-om na nezakonitim obavještajnim aktivnostima FUP-a informišući o svemu Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, Kancelarija disciplinskog tužioca, Tužilaštvo BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, Upravu policije FBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Upravu policije KS, Nezavisni odbor Parlamenta FBiH i Nezavisni odbor Skupštine KS.

Ove institucije je pitao da li im je poznato kako je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač formirao poseban istražni tim kojim neposredno i neformalno rukovodi policijski službenik Vehbija Numanović, a koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba čija je jedina krivica što u konkretnom slučaju pripadaju Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine ili se privatno poznaju sa ljudima iz SDP-a BiH.

Nezakonito djelovanje?

– Da li Vam je poznato da ovaj istražni tim po direktnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića, potpuno nezakonito dodaje brojeve telefone osoba iz SDPBiH ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije, npr. u vezi sa predmetima ubistava koja su počinjena još u ratnom periodu ili nekih drugih predmeta? Da li Vam je poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju da provode ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge, a nakon što se ti isti policijski službenici prethodno disciplinski najstrožije kažnjavaju, degradiraju i trpe brojne druge oblike mobinga i psihičkog zlostavljanja – pitao je Nikšić.

U prijavi je naveo i kako ima saznanja da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo učestvovati u nezakonitim radnjama nakon čega je u taj postupak uključen tužilac iz Tužilaštva BiH. Svoju prijavu zaključio je riječima kako je svjestan da postoji jasna politička pozadina i zaštita pojedinaca koji su u ovo uključeni.

Direktora FUP-a Dragana Lukač je rekao da u FUP-u nikad niko nije nezakonito prisluškivan.

– To su dezinformacije Nermina Nikšića. FUP je transparentan u radu i otvoren za svaku provjeru – kazao je Lukač.

Lukača, koji je ovog mjeseca najavio povlačenje s pozicije direktora FUP-a, zastupaće advokat Suad Sultanić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA