Izložba umjetničkih fotografija pod nazivom “Helga Paris: Fotografije” biće otvorena u četvrtak 6. septembra u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSURS) u Banjaluci.

Izložba ove značajne njemačke umjetnice u MSURS, koja se realizuje u saradnji sa Gete institutom Bosne i Hercegovine i Institutom za inostrane poslove Njemačke, četvrta je u nizu izložbi umjetničke fotografije u okviru njene turneje po jugoistočnoj Evropi, a priređuje se povodom Dana evropskog kulturnog nasljeđa.

Paris je priznata njemačka fotografkinja, poznata po svojim vizuelnim svjedočanstvima svakodnevnog života Istočne Njemačke.

Rođena je 1938. godine, tokom svoje duge karijere imala je preko 20 samostalnih i na desetine grupnih izložbi, a svojim radom je zauzela izuzetnu poziciju u njemačkoj istoriji fotografije.

Paris, koja od 1966. godine živi u berlinskom okrugu Prenzlauer Berg, više od 30 godina kao hroničar Istočno-njemačkog poslijeratnog perioda istražuje i bilježi u svojim fotografijama  melanholičnu vitalnost Istočnog Berlina i njegovu poetiku.

– Djelo Helge Paris (1938) u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu.  U serijama fotografija decenijama je otkrivala promjenjivu sliku njemačke istorije, koja obuhvata više od 30 godina. Helga Paris sa jednako strogim, kao i nježnim pogledom izvještava o životu u državikoja je 1949. godine nastala kao posljedica Drugog svjetskog rata, kao država radnika i seljaka koja je postojala istočno od fronta Hladnog rata do 1989 – navodi Inka Schube u predgovoru u katalogu izložbe “Helga Paris: Fotografije”.

Helgu Paris zanimaju svakodnevni momenti, poput banalnih trenutaka samoće i zajedništva: držanja, pogleda, gestikulacije, pokreta, površinske strukture i prostorije, koji izvještavaju kako o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi i stvari, tako i o načinu ophođenja s tim okolnostima. Zahvaljujući njenoj posebnoj sposobnosti fotografisanja zapuštenih ulica i oronulih kuća sa istim saosjećanjem i nježnom strogoćom, kao i fotografisanja gostiju kafana i djece koja se igraju, Paris ljudima i stvarima daje posebno dostojanstvo.

Nakon otvaranja izložbe biće priređeno i stručno tumačenje postavke od strane Harfa Cimermana, fotografa, umjetnika i prijatelja Helge Paris, koji će publici otkriti  jedinstveni svijet ove njemačke umjetnice.

MSURS je do sada ostvario niz uspješnih projekata sa Gete institutom Bosne i Hercegovine i Institutom za inostrane poslove Njemačke, od kojih treba izdvojiti izložbu značajnog njemačkog umjetnika Sigmara Polkea, koja je održana 2015. godine.

Izložba će biti otvorena do 26. septembra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA