Hrvat prvi strani kapiten u istoriji Barselone

528

Hrvatski košarkaš Ante Tomić postao je danas prvi strani kapiten u istoriji Barselone.

– Ovo je čast, jako sam ponosan. Velika je ovo odgovornost, posebno nakon odlaska Navara. Biti kapiten Barselone je zaista nevjerovatno – rekao je 31-godišnji Tomić nakon imenovanja.

Tomić je u toj ulozi zamijenio 38-godišnjeg Huana Karlosa Navara koji se oprostio od igranja nakon što klub više nije računao na njega. Navaro je za Barselonu igrao gotovo 20 godina, a Tomić mu je prošle sezone bio zamjenik.

– On je prošle sezone bio zamjenik kapitena, pa smo njegovim imenovanjem dobili kontinuitet što je bitno za ekipu – rekao je trener Barselone Svetislav Pešić.

Tomićev zamjenik biće 25-godišnji Pjer Oriola.

Košarkaška selekcija Barselone, osnovana 1926. godine, nikada nije imala stranca za kapitena za razliku od fudbalske i rukometne ekipe.

Ante Tomić je u Barselonu stigao 2012. godine iz Real Madrida.

On je sa 455 nastupa postao stranac s najviše utakmica za taj klub. Iza njega su bivši klupski igrači Slovenac Erazem Lorbek sa 341 utakmicom i Italijan Đanluka Bazile sa 329 nastupa.

Tomić je do sada s Barselonom osvojio jednu titulu u Španiji (2014), dva kupa (2013. i 2018), kao i jedan španski Superkup (2015). Osvojio je, takođe, i šest katalonskih liga od 2012. do 2017. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA