Hoće li novo poskupljenje goriva povući nove proteste?

486

Prema posljednjim informacijama, do kraja ove sedmice očekuje se novo poskupljenje cijena goriva i gasa na pumpama u Republici Srpskoj. Skok cijena “najavljuje” i nove proteste. 

Sudeći po nekim najavama u okviru Facebook grupe “Stop poskupljenju goriva!”, prvi izliv nezadovoljstva zakazan je za ovaj petak od 17 časova i to ne na ulicama nego na parkingu Trgovačkog centra “Emporium” z Banjaluci. Međutim, entuzijazam za održavanje protesta je osjetno manji nego što je bio slučaj u junu mjesecu ove godine.

Jesu li vozači generalno nezadovoljni onim što su prethodno postigli ili je letargija uzela danak, još uvijek je nepoznata u ovoj “jednačini”. Ono što je sigurno je da će to definitivno dovesti do poskupljenja svega ostalog.

Za skok cijena goriva neminovno su vezani i izbori koji su pred nama.

Rast cijena

Cijene su prije nekoliko dana skočile, pa se tako, na primjer, dizel na pojedinim pumpama kreće i do 2,35 KM. dok gas košta oko 1,19 KM.

Mile Jovanović, direktor “Nešković” pumpe izjavio je da je remont Rafinerije nafte u brodu jedan od razloga rasta cijena, jer se naftni derivati zbog toga transportuju iz drugih zemalja.

– Korekcije vršimo na sedmičnom nivou u zavisnosti od nabavne cijene. Posljednje korekcije seu bile prije nekoliko dana”, rekao je Jovanović i dodao da se nove korekcije očekuju krajem sedmice, ali da još uvijek ne može da kaže da li će doći do poskupljenja ili pojeftinjenja, prenosi “Glas Srpske”.

Direktor “Krajina petrola” Milovan Bajić kaže da su iz Rafinerije ranije 15 dana unaprijed najavljivali korekcije cijena, ali da to sada nije slučaj i da se cijene koriguju skoro svaki dan.

– Poskupljenje gasa bilo je očekivano. Nadam se da uskoro neće biti novih poskupljenja, ali ne možemo to znati u ovom trenutku – rekao je on.

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj gorivo je ove godine poskupjelo nekoliko puta, a između ostalog i zbog usvajanja izmjena Zakona o akcizama BiH koje su na snagu stupile 1. februara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA