Čelnici Henneseya, američkog proizvođača supersportskih automobila, tvrde da njihov budući model Venom F5 ima dovoljno “konja” da probije psihološku granicu kada je riječ o brzini.

Hennessey već skoro godinu dana vodi medijsku kampanju za svoj sljedeći adut, koji bi prema riječima čelnika te kompanije u teoriji mogao i do brzine od 500 km/h.

Iako produkcijska verzija modela Venom F5 još nije napravljena, krajem avgusta je u kalifornijskom Montereju predstavljen monstruozni pogonski agregat ovog automobila.

Riječ je o 7,6 litarskom twin-turbo V8 motoru dizajniranom da isporuči čak 1 622 ks (1 193 kW) i 1 760 Nm. To bi trebalo da bude dovoljno da Venom F5 0-300 km/h ubrza za manje od 10 sekundi i da razvije brzinu višu od 300 milja na sat (482 km/h).

Upravo je maksimalna brzina ovog automobila najveća misterija. U nedavnom razgovoru za Motor Authority, direktor kompanije Džon Henesi izjavio je da se motor za sada testira na 1 540 ks kako bi bio u stanju da isporuči dovoljno snage da probije granicu od 300 milja na sat.

“Višak” snage mogao bi da se upotrijebi da Venom F5 pređe još jednu psihološku granicu – brzinu od 500 km/h.

Iako bi već i rezultat od 300 milja na sat bio izvanrdno dostignuće, s obzirom da ni jedan serisjki automobil to nije uspeo da izvede, Džon Henesi ima veće ambicije.

– Želio bih da vidim Venom F5 kako juri 500 km/h – jasan je Henesi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA