Gazivode: ROSU, hapšenja i Tači u “šetnji”!?

753

Raspoređivanje pripadnika kosovskih specijalnih jedinica ROSU, danas oko 11 časova, u neposrednoj blizini brane i vještačkog jezera Gazivode izazvalo je lavinu reakcija. Iz različitih izvora stižu oprečne informacije.

Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane sa dugim cijevima, a jedan dio njih je nosio fantomke.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da su se pripadnici specijalne jedinice ROSU povukle sa sjevera Kosova i Metohije danas popodne oko 16 časova.

Beogradski mediji su u inicijalnim izvještajima navodili da su specijalne jedinice kosovske policije “zauzele jezero Gazivode“.

RTS je javio da je nekoliko desetina kosovskih specijalaca upalo u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku i zauzeli vještačko jezero i hidrocentralu Gazivode, ali je potom saopšteno da oni ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane.

Kroz medije su se potom prenijele informacije da je stigla naredba da se borbena gotovost pripadnika Vojske Srbije podigne na najviši nivo, “zbog napada na Srbe na sjeveru Kosmeta“, a to je naređeno i pripadnicima policije, uz šta je ministar Nebojša Stefanović dodao i da su “uhapšeni Srbi“.

Na vanrednoj konferenciji za medije novinarima se obratio Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju rekavši da su uhapšeni radnici Centra za ekologiju i sport Nemanja Milovanović i Miloš Milić, kao i građevinski radnici Nikola Jurović i Nenad Galjak.

On je istakao i da su oni “zadržani u tom objektu“. Pomenuti Milovanović je ranije dao izjavu agenciji Beta i rekao je da “ne zna razlog zbog koga su pripadnici ROSU u blizini jezera Gazivode“.

Tači: Bio sam u šetnji

Glavni akter cijelog dešavanja se oglasio poslije “proputovanja” i istakao da je “imao čast da prošeta po sjeveru Kosova, da čamcem obiđe Gazivode” i istakao da je to “dio teritorije Republike Kosovo”.

U obraćanju medijima na jezeru Gazivoda Tači je rekao da je prilikom posjete imao posebne emocije obilazeći ovaj dio Kosova.

Kosovski predsjednik je rekao da rukovodstvo zemlje i on lično kao predsjednik rade za novo, evroatlansko, multietničko Kosovo.

– Sreo sam se sa nekim lokalnim Srbima sa kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kafu. Ja služim svim građanima Kosova – rekao je Tači.

Zajedno sa Tačijem u posjeti Gazivodama i prelazu Brnjak su bili ministar finansija Bedri Hamza, direktor Kosovske obavještajne agencije Špend Ahmeti i direktor Kosovske policije Rašit Ćalaj.

KFOR nema pojma

KFOR nije bio obaviješten da će pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ući na sjever Kosova. Navedeno je i da ta misija sada šalje svoje jedinice u Zubin potok gdje će ispitati situaciju, izjavio je za Tanjug glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso.

Prema njegovim riječima, pripadnici ROSU su uhapsili zamjenika gradonačelnika Zubinog potoka, a KFOR je poslao svoje jedinice na to područje kao i da je monitoring i provjera situacije u toku.

Prethodno je zamjenik komadanta kosovske policije za sjever Besim Hoti odbacio tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju vještačkog jezera i hidrocentrale Gazivode i o hapšenjima na tom području.

EU poziva na na mir

Portparolka EU Maja Kocijančić pozvala je u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na sjeveru Kosova.

– Mi smo u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, kako na terenu, što uključuje KFOR, tako i na nivou vrhovnih centara – poručila je Kocijačić.

U dodatnom objašnjenju Tanjugu Kocijančić je rekla da ”vrhovni centri” podrzumijevaju vlasti u Beogradu i Prištini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA