Frenk Sinatra je bio Eskobarov “čovjek” u Majamiju?

632

Sin i brat Pabla Eskobara tvrde da je oskarovac i muzička legenda, Frenk Sinatra, bio “njihov čovjek u Majamiju” i diler kokaina.

Kolumbijac rođen u Medeljinu u kartel se ubacio još krajem sedamdesetih, nakon što nije uspio da privede kraju svoje studiranje. Nakon smrti prvog vođe Fabija Restrepa, Eskobar je preuzeo kontrolu i započeo masovnu ekspanziju operacija. U isto vrijeme se kod kuće često ponašao kao Robin Hud, pa su ga mnogi Kolumbijci obožavali zbog humanitarnih projekata koje je finansirao.

Imao je, jasno je iz svjedočenja njegovih saradnika i dokumenata kojih se dočepala policija, stotine saradnika širom američkog kontinenta, od “običnih ubica” i dilera, preko trgovaca i političara, pa čak i zvijezda.

Naime, Eskobarov sin, arhitekta Sebastijan Marokin, odlučno tvrdi da je jedan od “njegovih ljudi” bio i legendarni pjevač Frenk Sinatra. On je Eskobaru svesrdno, kaže Marokin, pomagao da zarađuje oko 420 miliona dolara svake sedmice.

Sebastijan je u intervjuu potvrdio da je Sinatra bio Eskobarov “čovjek” u Majamiju, na Floridi.

– Bolje je dilovao kokain, nego što je pjevao. Onda znate kako je bio dobar – rekao je o pjevaču koji je preminuo 1998. godine.

Marokin tvrdi i da je čitav niz pjevača svoje karijere započeo pod sponzorstvom šefova kartela. Kaže da to nigdje nema napismeno, ali da je svojim ušima čuo kako je njegov otac sa svojim kolegama često pričao o tome kako je Sinatra odličan u poslu.

To nije prvi put da se Sinatra povezuje s mafijom. FBI ima čitav dosije o tome na koje je sve načine on bio povezan s nizom domaćih mafijaških šefova. Iako je on to uvijek opovrgavao, znalo se da je, recimo, bio jako dobar prijatelj sa čikaškim mafijašem Semom Đijankanom, a imao je veze s mafijašima iz Filadelfije i Detroita.

Postoji priča i da je lik pjevača Džonija Fontejna iz “Kuma” zasnovan na Sinatri i načinu na koji je pjevač dobio ulogu u “Odavde do vječnosti” za koju je 1954. godine nagrađen Oskarom.

Upravo iz tog razloga Sinatra nije mogao da podnese ovaj film i nekoliko je puta navodno prijetio Kopoli da ni slučajno ne snimi tu scenu, a nakon izlaska filma je koristio svaku priliku da ga pljuje.


Međutim, Eskobarove je upoznao godinama kasnije. Iako se čini kako je više puta uhvaćen s “prstima u pekmezu”, Sinatra nikada nije procesuiran niti optužen za ilegalne radnje. Da li je to zato što ga je štitila “slava” ili zbog toga što je bio tako lukav, ne zna se.

I Pablov brat Roberto u svojoj knjizi “Priča računovođe: Unutar nasilnog svijeta kartela Medelin” piše o tome kako su se susreli i otišli na večeru sa Sinatrom u Las Vegasu. Tokom te večere Sinatra im je ponudio da im bude vodič u helikopterskoj turi Las Vegasa.

Sinatra je od tada Eskobarove nazivao “investitorima u nekretnine”. Drugi, izvori međutim kažu da je Sinatra, kada je prvi put čuo “ružne” stvari o Eskobaru, pozvao prijatelja koji ih je upoznao u Las Vegasu i rekao mu da ni mrtav ne želi da bude dovođen u vezu s njima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA