“EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana”

498

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je iz Skoplja da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

– Iz njemačkog aspekta, iz evropskog aspekta, imamo veliki interes za stabilan region. Ako pogledate kartu tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cijele EU – rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Merkelova je dodala da EU želi da sve zemlje Zapadnog Balkana postanu njene članice.

– Svim zemljama Zapadnog Balkana dali smo perspektivu ulaska u EU. Ne samo zato što mi želimo nešto dobro ovim zemljama, već zato što je to u našem sopstvenom interesu – rekla je kancelarka Njemačke.

Merkelova je istakla da lično vjeruje da je “teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kao što jeste i da ima još bližu saradnju u tom okviru i kada sve budu dio EU”.

Referendum mogućnost da Makedonija otvori vrata EU i NATO

Njemačka kancelarka izjavila je danas u Skoplju da je predstojeći referendum o imenu mogućnost Makedonije da otvori vrata i bude dio evroatlantske porodice i pozvala je građane da izađu i glasaju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, poslije jednočasovnog sastanka, ona je rekla da se zalaže za veliku izlaznost na referedumu, na kojem će se građani Makedonije izjasniti o dogovoru sa Grčkom.

Merkelova je istakla da Makedonija ima poziv za članstvo u NATO i EU, ali da na tom putu mora još mnogo da se uradi, počinjući od uspješnog referenduma 30. septembra.

– Ne sjedite kući, izađite na referendum. To je ključan datum za vašu državu. To je istorijska šansa koja se ne pojavljuje svaki dan. Šansa koju jedna generacija ima jednom. Iskoristite demokratsku mogućnost da kažete šta mislite o budućnosti vaše zemlje – poručila je.

Merkelova je rekla da se neće sresti sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, a da će lideru opozicione VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom, koji je protivnik dogovora sa Grčkom, reći isto što je rekla i premijeru Zaevu.

– Razumije se, govoriću i o tome da u jednoj demokratiji za odlučna pitanja postoji zajednička nacionalna odgovornost – rekla je Angela Merkel, koja će se sa Mickoskim sresti u prostorijama Ambasade Njemačke u Skoplju.

Ona je rekla da niko u međunarodnoj zajednici ne prijeti makedonskim građanima izolacijom ako ne podrže dogovor sa Grčkom, ali je istakla da je realizacija tog dogovora povezana sa članstvom u EU i NATO.

– Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rješenje zato što je pitanje imena i članstva povezano. To pitanje nije povezano sa Vladom, već sa time da sve zemlje članice treba da se saglase” – rekla je Merkelova.

Njemačka kancelarka je ocijenila da ljudi u Makedoniji imaju mogućnost da, kao prije 27 godina kada su na današnji dan proglasili nezavisnost, izglasaju da li žele da pripadaju porodici NATO i EU.

– To istovremeno traži prihvatanje dogovora sa Grčkom – rekla je Merkelova, koja je iskoristila priliku i da Makedoncima čestita 8. septembar, Dan nezavisnosti, koja je proglašena prije 27 godina.

Premijer Makedonije Zoran Zaev zahvalio je Merkelovoj na snažnoj podršci Njemačke i ocijenio da je njen dolazak potvrda da velike sile podržavaju dogovor sa Grčkom, kao i stremljenje Makedonije da postane dio EU i NATO.

Kako je istakao, kancelarka Merkel ukazuje Makedoniji veliku čast posjetom na Dan nezavisnosti i to će biti uzvraćeno uspješnim referendumom koji će značiti evropsku perpektivu Makedonije.

– Ova posjeta ima snažnu poruku i podsticaj pred referendum na kojem će građani izabrati budućnost. Mi cijenimo podršku Njemačke za strateška opredjeljenja, nama ostaje da produžimo snažno sa reformama i ubrzanom učlanjenju u NATO i u EU – rekao je Zaev.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA