“Izgubljeno dugme”, dokumentarac o virtuoznom bubnjaru Bijelog dugmeta Goranu Ipetu Ivandiću, objavljen je kao dvostruki DVD.

Dokumentarni film “Izgubljeno dugme”, rediteljskog trija koji čine Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković, biografska je rock priča o Goranu Ipetu Ivandiću, bubnjaru poznatog rock benda. Film je predstavljen 2015. godine na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu i ZagrebDox festivalu u Zagrebu, a od sada je u prodaji i kao dvostruki DVD.

Film je linearne radnje i hronološki priča o nastanku i razvoju fenomena Bijelog dugmeta kroz ispovijesti Ipetovih najbližih saradnika, prijatelja, bivših ljubavi i sestre. Bijelo dugme se predstavilo kroz prizmu Ipeta, nesvakidašnjeg talenta koji preko noći 70-ih postaje jedna od najvećih zvijezda ovih prostora. Njegova slava i uspjeh prekinuti su na vrhuncu karijere, kada je zbog posjedovanja hašiša osuđen na dvije i po godine zatvora. Nakon toga njegov život kreće nizbrdo, a tragično završava u Beogradu smrću koja nikada nije do kraja razjašnjena.

Za Bubala, Vukadina i Tonkovića snimanje filma bila je jedna uzbudljiva rock avantura koja je potrajala pet godina i u kojoj su obišli čak sedam gradova: Sarajevo, Vareš, Beograd, Zagreb, Budimpeštu, Beč i London. Bilo je to pet godina potrage za pričom o jednom od najvećih bubnjara sa ovih prostora, dječaku koji je prebrzo odrastao, i čovjeku koji je prebrzo napustio ovaj svijet.

Dokumentarac je dobio nagrade za najbolji film na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF 2015 i na Festivalu Novih 2015 te naišao na sjajne reakcije filmskih kritičara.

– Mnoge pojedinosti koje su se tada događale pronađene su i objedinjene upravo u dokumentarcu Izgubljeno dugme, atraktivnom filmu koji je istražio provokativnu priču i pristupio joj ozbiljno, iscrpno i informativno – napisao je Hrvoje Horvat.

Spomenuto DVD izdanje je opremljeno sjajnim fotografijama Zorana Trbovića i Zvonimira Krstulovića te arhivskim fotografijama Veljka Despota i Croatia Recordsa, a osim samog filma gledaoci će moći uživati u bonus DVD-u koji donosi opsežne intervjue s Darkom Glavanom, Vladom Divljanom, Želimirom Altarcem Čičkom, Tifom, Bajagom, Nikšom Bratošem te snimku sa obilježavanja 15. godišnjice Ivandićeve smrti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA