Dječije pozorište RS “osvojilo” Bugojno (FOTO)

739

Vrijedna ekipa Dječijeg pozorišta Republike Srpske sa predstavom “Mačak u čizmama“ osvojila je još jednu nagradu i to na sinoć završenom festivalu lutkarskog pozorišta u Bugojnu.

Epitet nabolje glumice i animatorke pripao je Božani Bijelić za ulogu u toj predstavi, a priznanja su dodijeljena i Ivanu Nevjestiću za animaciju i glumu u predstavi “Zmaj i princeze” iz Lutkarskog kazališta Mostar, Igoru Kasapoviću za muziku u predstavi “Prodani smijeh” iz Bosanskog narodnog pozorišta i Nedžadu Maksumiću za adaptaciju teksta u predstavi “Punim jedrima” iz Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Todoru Valovu, koji je režirao predstavu “Mačak u čizmama”, a najbolju scenografiju su imali Iva Gikova i Ivaylo Nikolov u predstavi “Punim jedrima”.

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski dobitnici su nagrade za najbolju kreaciju lutaka u predstavi “Prodani smijeh” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Po mišljenju Dječijeg žirija, najbolja predstava na 23. susretu pozorišta lutaka BiH bila je “Zmaj i princeze”, koju su izveli članovi Lutkarskog kazališta iz Mostara.

U okviru takmičarskog i revijalnog dijela programa 23. susreta pozorišta lutaka BiH, koji je u Bugojnu trajao od 24. do 28. septembra, odigrano je osam predstava.

Ceremoniji zatvaranja Susreta prethodio je mjuzikl “Kralj lavova”, u izvođenju članova Kulturno-informativnog centra iz Tomislavgrada. I tako je još jednom održan odlično organizovan “susret lutaka”, koje su četiri dana bile na “daskama koje život znače” – na radost malih i velikih.

Drage lutke, do iduće godine!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA