Goran Dakić: Demanti i Kačavenda

4882
Vasilije Kačavenda

Direktori svih srednjih škola u Banjaluci dobili su 11. septembra dopis u kojem se traži da zajedno sa razrednim starješinama organizuju dolazak učenika ispred Hrama Hrista Spasitelja, a potom da učenike provedu u svečanu litiju koja će ponosno defilovati centrom grada u čast osvećenja temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra koji se podiže u znak sjećanja na porodicu Romanov. Dopis je potpisao direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Nakon što je litija održana, nakon što su krstovi vraćeni u oltare, nakon što su vladičanske ruke oprane od mnogih cjelivanja – stigao je demanti Ministarstva prosvjete i kulture RS. Ovo nije prvi put da Maleševićevo ministarstvo demantuje nešto što ne može biti demantovano, ali zaduženi za osporavanja sada su ipak “prekucali igricu”. U demantiju stoji da “Ministarstvo nije uputilo dopis srednjim školama niti je zatražilo od škola da umjesto izvođenja nastave organizuju dolazak učenika na osveštanje srpsko-ruskog hrama”. U ministarstvu su, stoji u demantiju, za ove napise saznali iz medija.

Na dopisu koji je upućen direktorima srednjih škola lijepo piše “Republički pedagoški zavod”, a iznad naziva ove institucije još ljepše piše “Ministarstvo prosvjete i kulture RS”. Sve i da ne piše – Zavod je upravna organizacija u sastavu Ministarstva i samo bi potpuni blećak povjerovao da Dane i njegovi najrođeniji nisu znali za ovu sitnu knjigu. Izvlakuša je toliko pametna, kao što bi, na primjer, bila pametna ona koju bi sročio čestiti urednički kolegijum ovdašnjega Javnog RTV servisa u kojoj bi stajalo da nije RTRS kriv za gluposti koje objavljuje, no da su krivi novinari koji takve priloge snimaju i montiraju.

Na dopisu koji je upućen direktorima srednjih škola lijepo piše “Republički pedagoški zavod”, a iznad naziva ove institucije još ljepše piše “Ministarstvo prosvjete i kulture RS”.

Ako, ipak, dopis vidjeli nisu, onda ne treba čekati izbore, ne treba čekati mandatara i ne treba čekati sastavljanje nove Vlade. Ako u ministarstvu nisu znali za dopis, onda Zavod radi kako mu se prahne, na svoju ruku, neodgovorno i neprofesionalno, uvjereni da prutina neće raditi po debelome mesu. U dopisu ionako ne stoji da se odlazak na litiju ima smatrati zamjenom za “izvođenje nastave”, a bogumi se nije osveštavao hram, no njegovi temelji, ali kome još puca prsluk za tačnošću?

No, hajde, može da se desi da dopis nije stigao gdje je trebao da stigne. Faks nije radio, “manki” nije ukucan… Malo vjerovatno, ali može da se desi. Ko radi, taj i griješi, a svi znamo kako i koliko rade glavnokomandujući i njihovi posilni u ministarstvima i njihovim upravnim organizacijama. Ali, kako nekome uopšte može pasti na pamet da saziva srednjoškolce u porte i pred hramove? I zar ne vide – ne ubio ih gospod – da nema nikakve razlike između dječije kolone koja pozdravlja najvećeg sina svih naših naroda i dječije kolone koja pozdravlja nakinđurene vladike (dok jedan među njima posebno pozdravlja dječije kolone)? Sve je isto, samo je bog različit. Ako glavari ne mogu da skupe dovoljno naroda, zar im djeca trebaju? I zar se tu ama baš ništa ne pitaju roditelji? Pedagoški zavod je rekao direktoru, direktor je rekao razredniku, a razrednik je poćerao sitnu djecu iz skamija na paradu crkvenog ponosa, a mame i ćaće neka ga duvaju u šuplju tikvu.

Ali, hajde, može i to da se desi, jerbo mame i ćaće nemaju vremena da se bave nebeskom Srbijom, pa ovakve stvari prođu ispod radara. Ali kome je – ne ubio ih gospod – palo na pamet da u litiju turi i Kačavendu Vasilija koji je u penziju otišao nakon što je svršio dovoljan broj pedofilskih službi? Koje, doduše, nikada nisu dokazane, ali neće crkva tek tako da goni u penziju one koji su zlatom okovali vladičanske dvore. Pozlaćene vladike u najboljim godinama odlaze u penziju tek ako nešto dobrano pobrnaju, a ako je vjerovati stotinama natpisa – prepodobni Kačavenda je u svoje vrijeme baš mnogo klečao, pa taman i da se nije molio svaki put kada se spustio na koljena.

Kačavenda u litiji, a učenici pored litije. Ne zna čovjek lijepo šta je tragičnije.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA