Vjerovatno je malo ljudi koji ne koriste barem jedan dodatak ishrani. Ali, da li to čine u pravo vrijeme i kada je najbolje uzeti suplement?

Najvažniji odgovor na pitanje o suplementima je zašto ih pijete. Važno je, naravno, da to činite posle konsultacija sa ljekarom i da ih pijete redovno. Kako ne biste zaboravili da to učinite u toku dana, najbolje je da oni postanu dio vaše jutarnje rutine, odnosno da ih popijete odmah poslije doručka. A evo kako ćete imati najveću korist od pet najčešće korišćenih suplemenata:

Vitamin D

Vitamin D je rastvorljiv u mastima (kao i vitamini A, E i K), što znači da treba da ih uzimate uz hranu. Naročito se preporučuju obroci bogati zdravim mastima kao što su maslinovo ulje, maslac ili avokado, jer oni ubrzavaju apsorpciju vitamina. Pošto mnogi od nas ne mogu da dostignu neophodan nivo vitamina D u organizmu isključivo izlaganjem suncu, u redu je uzeti megadozu vitamina D jednom nedjeljno ukoliko ste zaboravili da ga pijete svakoga dana. Važno je jedino da ne pretjerate i ne pređete gornju granicu.

Kalcijum

Ovaj mineral bi trebalo podijeliti u dvije doze. Najprije, kalcijum je fizički veliki pa ga je teško progutati. Prepolovite ga i jednu polovinu pijte ujutru, a drugu u poslijepodnevnim časovima. Drugo, tijelo bolje apsorbuje manje doze kalcijuma nego veliike. Dakle, ako mislite da ćete sa tabletom od 1 000 mg postići bolji rezultat, znajte da na taj način mnoge prednosti ovog minerala neće doći do izražaja. Istraživanja obavljena na Harvardu pokazala su da ćete više koristi imati ako popijete dvije doze od 500 mg. Kada birate ovaj suplement, izbjegavajte onaj označen kao “kalcijum karbonat”. Jeste jeftiniji, ali zbog toga što ima najveću količinu kalcijuma po dozi, tijelu nije lako da ga svari, što u krajnjoj liniji može da prouzrokuje nadutost i konstipaciju. Uzimanje kalcijuma istovremeno sa gvožđem, cinkom i magnezijumom može da uspori sposobnost tijela da ih apsorbuje, pa izbjegavajte da ove suplemente pijete odjednom.

Gvožđe

Evo izuzetka od pravila da suplemente treba uzimati uz obroke. Preporuka je da gvožđe pijete na prazan želudac, jer na taj način sprječavate eventualne smetnje u probavi. Ako vam je već potreban neki napitak uz pomoć koga ćete gvožđe lakše popiti, onda neka to bude sok od cijeđene pomorandže. Neki nutrijenti se, naime, bolje apsorbuju kada se uzimaju zajedno, a upravo gvožđe i vitamin C čine jednu od tih čarobnih kombinacija.

Vitamin B

Kako su vitamini B rastvorljivi u vodi, postoji ograničenje koliko naše tijelo može da ih apsorbuje. Uz vitamine rastvorljive u masti, tijelo čuva višak, ali kada je reč o vitaminima rastvorljivim u vodi, izbacujemo ih čim odemo u kupatilo. Da biste od njih imali što više koristi, možete da podijelite dozu. B vitamini su odlični za podizanje nivoa energije, pa razmislite o tome da jednu dozu uzimete ujutru kada započinjete radni dan, a onda drugu uz ručak, kako biste imali dovoljno energije u popodnevnim časovima.

Riblje ulje

Suplemente na bazi ribljeg ulja trebalo bi uzimati uz hranu, ali ne zbog bolje apsorpcije, već neprijatnog ukusa. Možete, recimo, da ga pijete uz proteinski šejk kako biste neutralisali ukus ribe. A ako i pored toga budete imali probleme sa varenjem ili ne baš prijatnim osjećajem u ustima, pokušajte sa verzijom ribljeg ulja u vidu emulzije. Prema studiji objavljenoj u časopisu “Američko dijetetsko udruženje”, riblje ulje tako ima bolji ukus, a i tijelo ga efikasnije apsorbuje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA