CIK: Zloupotreba ličnih podataka

526

Centralna izborna komisija BiH je donijela odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 9 136 birača!

Razlog za to je činjenica da nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi ili veći broj prijava (sedam i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu. Kako kažu, istog dana o tome su obavijestili javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima javnosti Centralna izborna komisija BiH ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti.

– Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registraciji na internet stranici SIK BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u opštinskom Centru za birački spisak ili da nazovu Komisju na broj 033 / 251 – 331 ili 033 / 251 – 332 – saopšteno je iz CIK-a.

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti nadležnom tužilaštvu.

– Do sada su nas o mogućem počinjenju krivičnog dijela osim birača informisale i pojedine policijske uprave i pojedine opštinske / gradske izborne komisije. Većina tih informacije se odnosi na opštine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje – piše u saopštenju za javnost.

Poručuju da je obaveza Centralne izborne komisije BiH da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je neko bez njihovog znanja i volje registrovao da glasaju putem pošte moći glasati u opštini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namijenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

– S druge strane obaveza je Centralne izborne komisije BiH i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primjenila Centralna izborna komisija BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo lično, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan – zaključuju iz CIK-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA