CIK: Tužilaštvu BiH 100 prijava

393

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku da će Tužilaštvu BiH uputiti prvi kontingent od 100 prijava građana o tome da su bez njihovog znanja prijavljeni da glasaju putem pošte iz inostranstva iako žive u BiH.

Kako su istakli, pri podnošenju informacije ukazaće se na kršenje više odredbi Izbornog zakona, a koje se odnose na izbornu prevaru.

Predsjednica CIK Irena Hadžiabdić priznala je da je problem eskalirao, naročito zbog toga što ne znaju koliko takvih slučajeva ima. Napomenula je kako je CIK BiH upozoravao na manipulacije, pokušavajući odgovornost prebaciti na druge institucije.

Razgovarano je o informaciji Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu (IDDEEA) o tome da su stotine hiljada birača u BiH bez lične karte.

Naime, broj važećih ličnih karata koje su izdate u BiH osobama starijim od 18 godina ne odgovara broju birača koji bi trebali glasati na izborima 2018. godine.

Član CIK Suad Arnautović je kazao da su informacije koje je iznijela IDEEA vrlo opasne, jer se dovodi u pitanje integritet cjelokupnog izbornog procesa.

Predlažem da organizujemo sastanak s direktorom IDEEA, kao i s direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka – kazao je Arnautović napominjući da su te institucije obavezne da zakonski pomažu u izbornom procesu.

Hadžiabdićeva je kazala da je čak bilo više od milion isteklih dokumenata.

– Nisu problem CIK-a nevažeći dokumenti. Informacija nije do kraja lijepo objašnjena javnosti. Za sve to nije odgovoran samo CIK. Mi smo odgovorni za birače izvan BiH. Ali ja ne mogu ispraviti činjenicu da je toliki broj nevažećih dokumenata. Postoje ljudi kojima su istekli dokumenti, koji su otišli iz BiH pa nisu obnovili dokumente – rekla je Hadžiabdić.

Na sjednici CIK je pod posljednjom tačkom dnevnog reda, šturo nazvanom ostalo, raspravljano o prijavama građana zbog izbornih prevara. Istaknuto je da je do sada bilo 950 žalbi i da su izvršene provjere u tri opštine.

Centralna izborna komisija je nakon dvije godine dobila novog generalnog sekretara. Riječ je o Goranu Miškoviću. Milica Milićević, koja je do sada obavljala ovu funkciju, smijenjena je jednoglasno.

Takođe, CIK je usvojio odluku prema kojoj će Centar za brojanje glasova biti stavljen pod videonadzor. Četiri kamere će sve vrijeme pratiti proces. Radi se o pilot projektu koji će se narednih godina koristiti i za biračka mjesta.

Na sjednici je ustanovljeno i da devet od 124 političke stranke nije kršilo zakon. Najavili su da će pokrenuti postupke, jer su prekršili Zakon o finansiranju stranaka

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA