CIK kaznio Vukotu Govedaricu, SDS, PDP, DF i GS

839

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata ovjerena za učešće na Opštim izborima u BiH.

– Utvrđeno je da je politički subjekt DF-GS, Željko Komšić: BiH POBJEĐUJE (Demokratska fronta i Građanski savez) odgovoran što je Dževad Adžem, kandidat ovog političkog subjekta za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, 10. septembra 2018. godine na svom Facebook profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaknuti na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji. Zbog toga mu se izriče novčana kazna u iznosu od 1 000 KM koje će solidarno platiti članice ove koalicije Demokratska fronta i Građanski savez u iznosu od po 500 KM – saopšteno je iz CIK-a.

Dževadu Adžemu se izriče novčana kazna u iznosu od 3 000 KM.

Također, SDS i PDP su kažnjeni zbog govora mržnje Vukote Govedarice, kandidata za predsjednika RS.

– Utvrđeno je da je politički subjekt Savez za pobjedu (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa) odgovoran što je Vukota Govedarica, kandidat ovog političkog subjekta za predsjednika Repubike Srpske, 15. septembra 2018. godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaknuti na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji. Zbog toga mu se izriče novčana kazna u iznosu od 7 000 KM koju će solidarno platiti članice ove koalicije Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa u iznosu od po 3 500 KM – napisano je u saopštenju.

Govedarici je pak izrečena novčana kazna u iznosu od 5 000 KM.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA