Biser Egejskog mora ponovo privlači turiste

542

Biser Egejskog mora prepoznatljiv je po predivnoj prirodi, a odmor na Samosu znači odmor na lijepim plažama i u čistom moru, uživanje u bogatom zelenilu, brojnim vinogradima i njihovim proizvodima…

Grčko ostrvo Samos ili Sam, koji je od turske obale udaljen samo sat vremena, opet se vraća na scenu popularnih grčkih turističkih destinacija ravno uz bok Santoriniju, Zakintosu i Rodosu. Proteklih je nekoliko godina njegovu popularnost bacila u sjenu sudbina nesrećnih migranata koji su ostavljeni na cjedilu od svih institucija i koji su preko Samosa putovali u Evropu, no sada je Samos opet na meti turista.

Zašto baš Samos?

Biser Egejskog mora prepoznatljiv je po prekrasnoj prirodi. Odmor na Samosu znači odmor na prelijepim plažama i u čistom moru, uživanje u bujnom zelenilu, brojnim vinogradima i njihovim proizvodima, mediteranskoj hrani, te u legendama o čuvenim grčkim misliocima. Zapad krasi najviši vrh ostrva na 1 450 metara visine. Dodatnu čaroliju pridaju mu i činjenice da je otadžbina nekima od najvećih grčkih mislilaca. Naime, slavni grčki matematičar Pitagora rodio se upravo na Samosu, kao i filozof Epikur.

Šta posjetiti?

Legende, ljepote i bogata istorija kraljice su Samosa. Mitskoj božici Heri dom je upravo Samos, pa danas možete posjetiti ostatke hrama Heraiona sagrađenog njoj u čast. Jedna od glavnih atrakcija je svjedočanstvo istorije i bogatstvo znanja Grka iz Antičke Grčke u obliku Eupalinusova tunela.

Riječ je o vodenom tunelu koji je bio dio akvadukta. Osim toga, popnite se i na vulkan Kerkis, tj. njegov najviši vrh Viglu i uživajte npr. u izlasku sunca s nekom od turističkih agencija koje ovakve ture imaju u ponudi. Od gradova koje morate posjetiti, tu je svakako glavni grad otoka Samos ili Vathy na sjeveroistočnoj strani u kojem je zanimljiv Arheološki muzej. Pythagorio, koji se prije zvao Tigani, preimenovan je u čast Pitagori koji je tamo rođen.

Neizostavno odredište – plaže

Na kojoj god strani Grčke se našli, plaže će vas oduševiti svojom ljepotom. Čistoća mora na ostrvu Samosu i veliki izbor raznovrsnih plaža, učiniće vaš odmor potpunim. Jedna od najljepših je ona pod nazivom Tsamadou, a nalazi se 13 kilometara sjeveroistočno od grada Vathy. Sitni šljunak, ležaljke i suncobrani čine ovu plažu odličnim mjestom za opuštanje, a za one koji su u potrazi za skidanjem kupaćih razveseliće nudistički dio plaže. Blizu Tsamadou tu je plaža Lemonakia, a Potokaki plaža, 14 kilometara zapadno od Vathyja i 3 kilometra od Pythagorija, nagrađena je Plavom zastavicom, što znači da je kvalitetna, izuzetno čista i uređena.

Raj za gurmane

Samos je raj za gurmane i vinoljupce. Poznat je po vinima, maslinovom ulju, citrusima, biljci sličnoj origanu itd. Neki od specijaliteta koji se na ostrvu preporučuju su jaretina spremljena na razne načine, a posebno pečena i punjena s bijelim lukom i krompirima, punjeno povrće i plodovi mora. Isprobajte i bourekiu, pa otkrijte na šta vas podsjeća. U svakom slučaju, u okusima Grčke možete tokom posjete Samosu, dobro uživati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA