BH novinari: Ukazati sagovornicima da je neprikladan govor neprihvatljiv

521

Mediji u toku predizborne kampanje suočavaju se sa posebnim profesionalnim i etičkim izazovima, koji uključuju poštivanje zakonskih propisa i kodeksa, kao i učestale političke pritiske, nekada i u formi prijetnji pa čak i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Profesionalizam i etičnost u radu, kao i solidarnost među kolegama su najbolja odbrana novinara od svih pritisaka, poručili su danas novinari u Banjaluci na konferenciji “U susret izborima: Izvještavanje medija u toku predizborne kampanje”.

Na konferenciji je najavljeno provođenje monitoringa medijskog izvještavanja u toku predizborne kampanje.

– Monitoring medija u predizbornoj kampanji za Opšte izbore provodi se na uzorku od ukupno 30 medija svih formata i iz cijele BiH, u periodu od 7. septembra do 10. oktobra 2018, a na osnovu prilagođene metodologije koju su kreirali univerzitetski profesori iz Banjaluke i Sarajeva – rekao je generalni sekretar Udruženja BH novinari, Borka Rudić.

– Zastrašivanje i napadi usmjereni prema novinarama su vidno učestaliji uoči izbora, a posebno zabrinjava praksa relativizacije napada na novinare kojoj svjedočimo u javnom govoru – poručio je Siniša Vukelić, predsjednik BHN kluba novinara Banjaluka i dodao da mediji imaju veliku odgovornost da se pridržavaju etičkih principa i zakona kako bi se sačuvalo dostojanstvo, obraz i ugled profesije.

Govoreći o međunarodnim standardima i obavezama medija u predizbornom procesu, Mladen Bubonjić, glavni urednik informativnog portala Gerila.info, istakao je da su političke ličnosti svojim angažmanom pristale da budu predmet nadzora i javne kritike, posebno kroz medije.

– Za demokratsko okruženje i rad medija u predizbornom periodu posebno je značajno uživanje slobode satire koja dozvoljava viši stepen pretjerivanja, čak i provokacije, sve dok javnost nije obmanuta činjenicama – rekao je.

– Prilikom izvještavanja o predizbornim aktivnostima političkih subjekata mediji bi trebali više pažnje posvetiti konkretnim temama, te ih stavljati u fokus svog izvještavanja na način da prave konkretnije priče koje imaju analitičan pristup – rekao je Borislav Vukojević sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci predstavljajući preporuke za kvalitetnije izvještavanje i bolje razumijevanje profesionalnih obaveza i javne odgovornosti medija u predizbornoj kampanji.

Elma Džaferović iz Sektora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) podsjetila je na medijsku odgovornost i ulogu ove agencije u predizbornom periodu.

– Novinari i voditelji u elektronskim medijima ne smiju u redovnim i posebnim emisijama iznositi svoju eventualnu stranačku pripadnost ili naklonost – istakla je Džaferović.

Ona je dodala da će u toku predizborne kampanje koja slijedi RAK vršiti monitoring programa sedam elektronskih emitera.

– Ove godine su 234 medija u obavezi pratiti predizbornu kampanju. Sveobuhvatan monitoring programa tako velikog broja emitera nije moguć zbog objektivnih ograničenja Agencije – rekla je Džaferović.

Učesnici konferencije u Banjaluci uputili su javni protest novinarima RTRS-a i ATV-a zbog neprofesionalnog izvještavanja o pokušaju ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića i ciljanog umanjivanja posljedica ovog krivičnog djela.

Ove dvije televizije su bez prethodne provjere i konsultovanja samog Kovačevića, na dan njegovog izlaska iz bolnice, objavile netačne informacije o donatorskim sredstvima koja je Kovačević navodno dobio od stranih donatora.

Time su RTRS i ATV direktno stavili metu na čelo kolege Kovačevića, te dodatno ugrozili njegovu i sigurnost njegove porodice. Ovakvo postupanje je protivno svim novinarskim principima i ljudskim normama, te sudionici konferencije zahtjevaju javno izvinjenje uredništva RTRS-a i ATV – a zbog ovog neprofesionalnog postupka.

Podsjećamo, Upravni odbor BHN Kluba novinara Banjaluka je početkom ove sedmice pozvao sve medije, a naročito javne servise, da prestanu sa prenošenjem izjava pojedinih političara i tekstova tabloidnih i portala bez impresuma, budući da njihovim neodgovornim i neprofesionalnim postupanjem, te nekritičkim prenošenem tekstova i izjava stavljaju metu na pojedine medije i novinare.

Konferencija “U susret izborima: izvještavanje medija u toku predizborne kampanje” okupila je 20 medijskih profesionalaca redakcija iz Banjaluke, a održana je u okviru BASE projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA