Barselona: Protesti protiv otcjepljenja Katalonije

453

Na hiljade Španaca danas protestuje u Barseloni protiv otcjepljenja Katalonije.

Demonstrante, koji traže nacionalno jedinstvo, pozdravljali su ljudi sa balkona, mašući im španskim zastavicima, prenijela je agencija AP.

U jednom trenutku došlo je do napetosti, jer je na demonstrante koji traže jedinstvo Španije naletjela grupa od oko 100 separatista, ali se između dvije grupe “umetnula” policija te je tako izbjegnut sukob.

Protest se održava dva dana uoči katalonskog nacionalnog praznika Diade, kojeg su prethodnih godina separatisti pretvarali u masovne demonstracije tražeći otcjepljenje od Španije.

Pristalice nezavisnosti organizovale su 1. oktobra prošle godine referendum, uprkos zabrani tadašnje vlade koju je vodio Marijano Rahoj.

Nakon toga katalonski parlament je proglasio nezavisnost 27. oktobra, ali je region odmah stavljen pod direktnu upravu Madrida, a njeni lideri svrgnuti su sa vlasti.

Bivši katalonski predsjednik Karles Pudzdemon nalazi se u egzilu u Belgiji kako bi izbjegao sudski proces pokrenut u Španiji zbog optužbe za pobunu.

Španski premijer Pedro Sančes obećao je Kataloncima održavanje referenduma o novom statusu te pokrajine koja bi imala više autonomije, ali je istakao da je to referendum za veću autonomiju, a ne za nezavisnost.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA