Novi projekt Darka Rundeka pod imenom Andreja, Rundek & Ekipa “Ftičeki”, predstavio je prvi singl “Dolinom se šetala”.

Riječ je o pjesmi sa albuma prvenca “Mura Mura”, koji će se uglavnom temeljiti na međimurskom melosu. Album bi trebao biti objavljen do kraja septembra za izdavačku kuću Menart, a kompletan materijal je snimljen u zagrebačkom muzičkom studiju DM.

– Za snimanje smo odabrali DM studio u Zagrebu, jer pruža mogućnost live snimanja brojnog benda. Za dio pjesama smo pripremili osnove aranžmana, za druge je muzika nastala u studiju. Na meni je bilo da orijentišem rad i slušanje i predložim “ključeve” za pristup pojedinim pjesmama. Većinu njih smo snimili iz prvog pokušaja. Ponosan sam i srećan što je “sila bila s nama” i što smo uspjeli snimiti magiju muzike u nastajanju, što je dragocjeno i rijetko. Sigurno nam je u tome pomogao i duboki prastari izvor iz kojeg su te pjesme proizašle – kaže Rundek.

Pored Rundek (gitara/bas), članovi ovog benda su Andreja Kurelec Košavić (vokal), Igor Pavlica (truba), Silvio Bočić (bubnjevi/gitara), Ana Kovačić (saksofon), Roko Crnić (kontrabas), Miro Manojlović (vibrafon/udaraljke) te Nataša Radušić (mandolina) i Marko First (violina) iz grupe Cinkuši.

Muzika ovog neobičnog sastava opisuje se kao organska, snažna, tiha i prožeta davnim emocijama.

– S “Ftičekima” je sve počelo krajem ljeta prošle godine na Sljemenu, u jednom planinarskom domu. Spontano muziciranje, šuma i međimurski bluesovi. U februaru smo nas devet muzičara u dva dana u studiju snimili 12 pjesama – bez probe, bez velikog razmišljanja, samo osjećaji. Sasvim spontano i prirodno smo stvorili album nazvan “Mura Mura”. Meni je od uvijek bila želja pjevati i interpretirati međimurske pjesme. U njima se najbolje nalazim i snalazim. Blues je blues, živimo ga! – navodi Andreja.

Ekipa okupljena za Rundekovu turneju “Apocalypso Now”, koju je režirala Sanda Hržić, pokazala je izuzetnu kreativnost, svježu energiju i zajedništvo. Sanda je, kao veliki Andrejin poštovalac, osjetila da bi ona sa Ekipom mogla konačno realiziovati san da otpjeva i snimi svoje najdraže međimurske pjesme, pa je upravo Sanda inicirala projekt “Mura Mura”.

Audio verzija pjesme je dostupna na Deezeru, dok je spot objavljen na YouTubeu i možete ga pogledati u nastavku.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA