Amerika u strahu dočekuje uragan Florens (VIDEO)

954

Uragan Florens približava se Istočnoj obali SAD. Već su počeli žestoki udari vjetra praćeni kišom koji duvajom brzinom između 60 i 120 kilometara na sat.

Jutros je Florens prošao 350 kilometara istočno od Južne Karoline, a krajem današnjeg i početkom sutrašnjeg dana približiće se obalama Sjeverne i Južne Karoline.

Iako je uragan malo oslabio, meteorolozi upozoravaju da istok SAD i dalje čeka katastrofa neviđenih razmjera.

– Čak i ako uragan oslabi do kategorije jedan, i dalje nas čeka oluja kategorije četiri i velika katastrofa – rekao je meteorolog Čad Maestdao (Chad).

Očekuje se da će uragan preko Sjeverne i Južne Karoline prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

Američki zvaničnici poslali su alarmantno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florens, javlja CNN.

Upozorenje je nedvosmisleno i jasno, a glasi – sklanjajte se s puta uraganu, i to odmah!

– Ostankom riskirate život. Ne planirajte da krenete kada počnu kiše i vjetar – rekao je guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper.

Gotovo identičnu poruku poslao je i njegov kolega iz Južne Karoline: “Evakuišite se. Ako to ne uradite, prepušteni ste sami sebi.”

Vlasti su zabranile saobraćaj preko mosta u smjeru ostrva na kojem se nalazi grad Karolina Bič, a uveden je i policijski čas.

Gradske vlasti su zabrinute jer je od oko 6.300 stanovnika tog grada njih 1.000 odbilo napustiti svoje domove, što je opasno za ovaj grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine.

– Naš sistem odbrane od poplava je solidan, ali ipak neće izdržati takvu navalu vode. Poplava je gotovo neizbježna – rekao je gradonačelnik Karolina Biča Džo Benson.

Ukoliko se Florens danima zadrži duž obale, poplave bi mogle da zahvate najmanje tri kilometra površine ka unutrašnjosti kopna, upozorio je Grejem.

Florens je sada klasifikovan kao uragan druge kategorije s vjetrovima brzine do 175 kilometara na čas.

Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da će vjetrovi uragana doseći i do 315 kilometara od njegovog centra, zbog čega će biti ugrožen veći dio istočne obale SAD.

Procijenjeno je da je deset miliona ljudi u opasnosti od uragana. Očekuje se nadolazak mora i do 13 metara, kao i do 75 centimetara kiše.

Zvaničnici u Južnoj i Sjevernoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana Florens koji se približava njihovim obalama. U Sjevernoj Karolini su za komercijalni saobraćaj zatvorene luke Vilmington i Morhed, dok je u Južnoj Karolini zatvorena luka u Čarlstonu za prevoz kontejnera, prenosi AP.

U međuvremenu, predsjednik SAD Donald Tramp ponovio je da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da se evakuišu.

On je dodao da bi Florens mogao biti “jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu”.

Više od deset miliona stanovnika u tri američke države upozoreni su na opasnost od uragana Florens, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba. Elektroprivredna kompanija “Djuk enerdži” saopštila je da bi zbog uragana bez struje moglo da ostane tri četvrtine od njihovih četiri miliona korisnika u Južnoj i Sjevernoj Karolini, prenosi AP.

Kompanija je takođe upozorila da bi prekid u snabdijevanju strujom mogao da potraje nedjeljama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA