Amerika se sprema za udar uragana “Florens” (VIDEO)

1071

Dok se ogroman uragan “Florens” približava Istočnoj obali SAD, a u dijelovima tri američke države naložena je evakuacija, milioni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u tom regionu u proteklim decenijama.

Direktor Nacionalog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmjere uragana “Florens” zapanjujuće, prenosi AP.

– Lako bi mogao da pogodi više država. Ne prijeti samo priobalju – rekao je Grejem.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila danas vanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se obezbijedili resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju.

Jutros je, po lokalnom vremenu, “Florens” bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda okeana kod Sjeverne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posljedice, napominje AP.

Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni dio padavina sručiti duž obale, gdje je nivo mora već porastao u četvrtak petak i subotu plaveći više država i izazivajući poplave opasne po život.

Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najvjerovatnije u Sjevernoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Sjevernoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći.

Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim dijelovima Južne i Sjeverne Karoline, kao i Virdžinije.

“Vašington post” navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

Guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper izjavio je da će “oko uragana” preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vjetrove i poplave.

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Čarlston.

Mekmaster je procijenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

– Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florens – rekao je on danas novinarima.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije za dijelove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gdje živi 245 000 stanovnika.

On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje Virdžinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA