Ambasada Velike Britanije odgovorila Dodiku i Vučiću

1988

Odlučno odbacujemo navode o bilo kakvom uplitanju Velike Britanije u opšte izbore u Bosni i Hercegovini. Uplitanje bi bilo ozbiljna prijetnja izborima. Svaki dokaz o istom, bez obzira na izvor, treba odmah, a ne nakon izbora, prijaviti institucijama nadležnim za provođenje izbora, rečeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Vezane vijesti:

Vlast Srpske tvrdi: Vučić rekao istinu, Zapad se miješa u izbore

U reakciji na tvrdnje kandidata SNSD-a za Predsjedništvo BiH Milorada Dodika da se posebno ova država te SAD miješaju u izbore u BiH, iz Ambasade Velike Britanije rečeno je i da nastavljaju “sarađivati s lokalnim vlastima u BiH da bi se osiguralo da opšti izbori budu slobodni i pravedni koliko god je to moguće, putem podrške promatračkom timu ODIHR-a i nezavisnim promatračima u koaliciji “Pod lupom” te time što su zajedno sa SAD i Norveškom osigurali transparentne glasačke kutije”.

Ambasada Velike Britanije reagovala je na jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je kazao da ima čvrste dokaze da se neke zapadne sile miješanju u izbore u RS te da će dokaze o tome iznijeti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

Vučićevu izjavu komentarisao je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je kazao da se neke strane ambasade miješaju u izborni proces u BiH i da Vučić zna o čemu priča.

– U izbore u BiH se miješaju administracija Morin Kormak i Britanska ambasada i pokušavaju na vlasti održati Šarovića i onog sklepanog Mektića – rekao je Dodik.

Kormak ranije odlučno odbacila tvrdnje

Ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak još je ranije, prilikom posjete Banjaluci, odlučno odbacila tvrdnje da se njena zemlja miješa u izborni proces u BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA