Abramovič prodaje Čelsi

536

Vlasnik Čelsija, milijarder Roman Abramovič (52), odredio je cijenu za koju bi prodao taj proslavljeni londonski fudbalski klub.

Ko mu ponudi 3,9 milijardi, dolara biće novi vlasnik. Do sada je najviše nudio britanski biznismen Džim Retklif – 2,68 milijardi dolara. U julu ove godine magazin “Forbs” procjenio je na dvije milijarde dolara vrijednost kluba, koji je Abramovič 2003. kupio za 140 miliona funti.

Londonski tabloidi tvrde da je Čelsi za vrijeme vladavine Abramoviča potrošio više od tri i po milijarde funti sterlinga. U tu sumu uračunati su ne samo transferi već i plate svih igrača, trenera i ostalih u klubu. Sada on želi da vrati što veći dio uloženog novca.

Milijarder, koji sada ima i pasoš Izralea, hoće da proda Čelsi jer nije dobio radnu vizu u Engleskoj, a da bi regulisao svoj boravak sada, poslije mnogo godina, traže od njega da im da dokaze o porjeklu svog novca. Kako je Abramovič stekao bogatstvo u Rusiji u vrijeme vladavine Borisa Jeljcina, kada se privatizacija ruske privrede pretvorila u nezapamćenu pljačku, dobro se zna. O tome je svojevremeno na suđenju pričao njegov partner, sada pokojni, Boris Berezovski, koji je do najsitnijih detalja ispričao kako je Abramovič došao do naftne kompanije “muljanjem” sa visokim ruskim činovnicima.

Zbog problema s radnom vizom, Abramovič je 31. maja objavio da je zamrznut projekat novog stadiona koji bi koštao oko 500 miliona funti, a prva utakmica je trebalo da se odigra 2022.

Do kupovine Čelsija britanski i zapadni listovi o Romanu su pisali kao o kontroverznom ruskom biznismenu, koji je stekao bogatstvo u vrijeme divlje privatizacije najvećih ruskih kompanija.

Zahvaljujući tome što je postao vlasnik Čelsija, Abramovič je počeo da popravlja svoj imidž na Zapadu i sve se rjeđe pisalo o tome kako je na mutan način stekao milijarde. Postao je zvijezda listova i TV emisija o svjetskom glamuru i visokom društvu. Čelsi je pomogao da se o njemu stvara slika kao o čovjeku koji upravlja jednim od najboljih klubova na svijetu i vozi se u najboljim avionima i najdužim jahtama…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA