Zeleni most dobija obrise

497

Novi Zeleni most u Banjaluci polako već dobija obrise, nakon što su u rijeku Vrbas postavljeni šipovi dubine 15 metara.

Oni će služiti kao oslonac konstrukcije buduće poveznice između Obilićeva i Kočićevog vijenca, saopšteno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Kako ističu u nadležnom odjeljenju, radovi na izgradnji novog mosta, koji će zamijeniti staru, dotrajalu konstrukciju iz pedesetih godina prošlog vijeka, odvijaju se planiranom dinamikom. U dosadašnjem toku radova, uklonjena je konstrukcija starog mosta, te izrađeni šipovi dubine 15 metara i temeljna naglavna greda za desni obalni stub mosta. Trenutno, izvode se radovi na izgradnji krilnih zidova stuba.

– Istovremeno, izvode se radovi na izradi šipova na centralnom stubu, a za očekivati je da temeljna naglavna greda za taj stub bude izgrađena krajem sedmice. Kako bi bio olakšan pristup građevincima, ovih dana je izgrađen i privremeni pristupni put sa lijeve obale Vrbasa, kako bi se moglo prići planiranom lijevom obalnom stubu – rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog mosta ima višestruk značaj, pošto je ovaj projekt usko vezan sa nastavkom izgradnje Istočnog tranzita. Naime, po izgradnji mosta i spajanju preostalog dijela Istočnog tranzita biće napravljena poveznica između dvije glavne gradske obilaznice Istočnog i Zapadnog tranzita. Na taj način, biće formiran svojevrsan saobraćajni prsten što bi trebalo da značajno utiče na smanjenje saobraćajnog opterećenja gradskog jezgra.

Izgradnja novog mosta, koji predstavlja vitalnu vezu Obilićeva i Kočićevog vijenca, počela je sredinom jula. Ugovor, u vrijednosti od 2,2 miliona KM, predviđa izgradnju mosta sa dvije trake, u dužini od 80 metara, uz predviđene pješačke i biciklističke staze.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA