Zašto još uvijek nije podignuta optužnica protiv Dudakovića?!

410
Atif Dudaković

Bivši komandant Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atif Dudaković na slobodi je poslije tačno 12 godina otkako je javnost mogla da vidi kako izdaje zločinačke naredbe i naređuje spaljivanje srpskih sela u jesen 1995. godine.

Snimci na kojima Dudaković naređuje spaljivanje srpskih sela prvi put su emitovani 7. avgusta 2006. godine. Tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik tri dana poslije podnijeli su dvije krivične prijave, jednu protiv Dudakovića i drugu protiv NN lica zbog ubistva jednog ili više pripadnika Vojske RS ili Vojske Republike Srpske Krajine i paljenja i rušenja civilnih objekata.

Mjere zabrane

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije odgovarao na pozive novinara. On je ranije na pitanja o predmetu protiv Atifa Dudakovića i o tome kada će biti podignuta optužnica kratko odgovarao da se na predmetu intenzivno radi i da su na snazi mjere zabrane prema Dudakoviću i ostalima osumnjičenima u ovom predmetu.

Ni poslije punih 12 godina nema optužnice protiv Dudakovića i njemu podređenih oficira i vojnika, iako su u međuvremenu emitovani i snimci Dudakovićevih zločina nad vojnicima tadašnje Autonomne regije Zapadna Bosna lojalnim Fikretu Abdiću. Interesantno je da se danas navršava i tačno sto dana od njegovog hapšenja, ali i ekspresnog puštanja na slobodu. Dudaković je bio uhapšen 27. aprila ove godine po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je počinio ratne zločine u jesen 1995. na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni, ali je poslije dva dana pušten da se brani sa slobode.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ogorčen je zbog toga što Atifa Dudakovića još nije stigla pravda i kazna za zločine nad srpskim vojnicima i civilima, ali je uvjeren da će uskoro biti podignuta optužnica.

– U kontaktu smo sa postupajućim tužiocem i sigurni smo da je podizanje optužnice pitanje dana. Smatram da su za čvrsto utemeljenu i nepobitnu optužnicu dovoljni dokazi koje smo mi ustupili Tužilaštvu BiH, a vjerujemo da je tužilaštvo došlo do još dokaza koji potvrđuju Dudakovićevu odgovornost – kaže Kojić.

On dodaje da predmet Atifa Dudakovića spada među najsloženije predmete, ali da to opet nije opravdanje za to što još uvijek nije okončan.

Mnogo lakše je bilo predmet privesti kraju prije 10 godina, jer je bilo više svjedoka. Pored toga, moguće je da su i neki materijalni dokazi u međuvremenu nestali ili upropašteni, ali bez obzira na sve to očekujem da optužnica u najskorije vrijeme bude podignuta i potvrđena – kaže Kojić, dodajući ipak da dosadašnje iskustvo govori da Srbi moraju da budu oprezni kada je riječ o pravosudnim institucijama na nivou BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA