Žagubica: Poplavljena domaćinstva, bujica nosila automobile (VIDEO)

980

Zbog obilnih padavina koje su zadesile region opštine Žagubica, došlo je do izlivanja rijeke Tisnice, zbog čega je na snazi vanredna situacija na dijelu teritorije opštine Žagubica, odnosno za naselja Žagubica, Suvi Do, Izvarica, Ribare, Krepoljin, Vukovac, Milatovac i Jošanicu.

Poplavljena su domaćinstva, a bujica je nosila i automobile.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u ovom trenutku vrše ispumpavanje vode na više lokacija na teritoriji opštine Žagubica, a voda se na ugroženom području povukla u korito rijeke Tisnice, izjavio je Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnika sektora za vanredne situacije.

On je istakao da nema povrijeđenih ni stradalih građana. Pripadnici Sektora za vanredne situacije spasili su 60 osoba iz ugroženih domaćinstava u koje je ušla voda, dok je upravo završena evakuacija još 240 osoba. U ovom trenutku više nema opasnosti po stanovništvo, a voda se povlači.

Ekipe Hitne pomoći su na terenu, a na ispumpavanju vode u ovom trenutku su angažovana 24 vatrogasca/spasioca sa sedam vozila, šest čamaca i četiri pumpe za ispumpavanje vode.

Posted by Jovica Dragana Ivanovic on Četvrtak, 2. August 2018.

Električne energije još uvijek nema u dijelocima gdje su naselja poplavljena, dok su pumpe na lokalnom vodovodu isključene zbog bujičnih voda koje su ugrozile normalnu isporuku zdrave pijaće vode, prenosi TV Istok.

Nevrijeme izazvalo velike probleme na kopu Veliki Krivelj

Nevrijeme sa obilnim pljuskovima koje je u srijedu oko 21 sat zahvatilo Bor izazvalo je velike probleme u rudniku RTB-a Veliki Krivelj, saopštio je RTB Bor.

Rad na najnižim etažama tog površinskog kopa bio je privremeno zaustavljen zbog bujičnih potoka koji su velikom brzinom potopili elektromrežu, pa su rudarske mašine i pumpe u nekoliko navrata na kratko ostajale bez struje.

Vodosabirnik je, na sreću, prihvatio svu količinu vode, struja je dobijena, očišćeni su rudnički putevi, puštene pumpe i stabilizovan rad u jutarnjim časovima, kaže upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.


Glavna meteorološka stanica na Crnom vrhu je izmerila istorijske padavine, s obzirom da je palo 132 litra kiše po kvadratnom metru.

Prethodni apsolutni maksimum za Bor i mjerenja na Crnom vrhu bio je 2014. godine, kada su padavine obuhvatile cio Balkan i prouzrokovale poplave u Obrenovcu, a tada je na Crnom vrhu izmjereno 100,7 litara kiše po kvadratnom metru.

U Boru će, kao i u većem dijelu Srbije, danas i do kraja sedmice biti umjereno i potpuno oblačno, mjestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali se tako obilne padavine neće ponoviti.

Kako je najavljeno, stabilizacija vremena i razvedravanje najavljuje se za nedjelju popodne.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA