Vlasnicima stare devizne štednje isplaćeno 6,7 miliona KM

505

Vlasnicima stare devizne štednje u Republici Srpskoj, koji su u četvrtom ciklusu verifikovali staru deviznu štednju, uplaćen je i posljednji anuitet u ukupnom iznosu od 6,7 miliona KM, čime je isplaćen cjelokupan dug koji je za petu emisiju obveznica iznosio 70,8 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Zaključno sa ovom isplatom, za pet uspješno otplaćenih emisija obveznica stare devizne štednje, Republika Srpska je po osnovu dospjelih kupona isplatila ukupno 471,6 miliona KM, dok je kroz gotovinske isplate, koje su prethodile emisijama, ukupno isplaćeno 68 miliona KM.

Kroz ova četiri ciklusa verifikacije obuhvaćeno je ukupno 47.116 vlasnika stare devizne štednje, navodi se u saopštenju.

Prvu emisiju obveznica po osnovu duga za staru devizne štednju Republika Srpska je emitovala 28. februara 2008. godine, dok je do sada emitovano sedam emisija obveznica stare devizne štednje. U toku je priprema osme emisije, koja bi trebalo da bude emitovana do kraja ove godine.

Sve emisije imaju rok dospijeća od pet godina od dana emisije, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5 odsto godišnje, dok je otplata predviđala deset polugodišnjih rata, od kojih je posljednja za obveznice pete emisije isplaćena danas.

Obveznice stare devizne štednje kotiraju na Banjalučkoj berzi i imaju izuzetno visoku tržišnu vrijednosti, koja gotovo nikad nije bila ispod 90 odsto vrijednosti obveznice.

Vlasnicima je ostavljena mogućnost da umjesto čekanja polugodišnjih dospijeća, mogu da prodaju svoje obveznice i odmah namire potraživanje po tržišnoj vrijednosti.

Pod starom deviznom štednjom podrazumijevaju se devizna sredstva kod banaka na teritoriji Republike Srpske sa stanjem na dan 31. decembra 1991. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA