Vlade Srpske i Srbije u Trebinju usvojile 16 zaključaka

416
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Na zajedničkoj sjednici Vlada RS i Srbije danas je usvojeno 16 zaključaka, istakla je premijer RS Željka Cvijanović.

Posebno se izdvajaju zaključci u oblasti namjenske industrije u kojima je definisano da se radi na jačanju privrednih društava. Memorandum o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti energetike potpisali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Istaknut je značaj saradnje Elektroprivrede RS i Srbije, a vrijednost investicija u zajedničke projekte za naredne godinu iznosi oko 200 miliona KM. Posebno se izdvajaju zaključci u oblasti namjenske industrije na kojoj je definisano da se radi na jačanju privrednih društava.

– Što se tiče saobraćajnih komunikacija postoje zajedničke aktivnosti za autoputeve kroz RS. Zahvalni smo Vladi Srbije za most “Bratoljub”, a ponovo tražimo od organa u BiH da odrade svoj posao da bi on profunkcinisao. Zajedno smo uradili i turističke projekte u Podrinju, nastavićemo da približavamo djecu RS i Srbije. Srbija je ostavila snažan trag u opštinama RS i uložila u škole, vrtiće i druge objekte, a Srbija je uložila i million evra za zapošljavanje mladih RS. Takođe, Srpska želi da se priključi Srbiji u projektu gasovoda. Saradnja će biti nastavljena u svim oblastima – zaključila je Cvijanovićeva.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, istakla je da je Srbija za projekte u svim oblastima u RS do sada donirala oko 21, 5 miliona evra.

– Najveći iskorak je u oblasi turizma, energetike, infrastukture, uprave, ali je odlična saradnja i u oblasti bezbjednosti – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija u ovoj godini za projekte u RS obezbijedila oko osam miliona evra.

– Čestitam vlasti u RS na fiskalnoj stabilnosti, smanjenju nezaposlenosti, boljim privrednim aktivnostima. Sve jača Srbija, sve jača RS. Rijetko kada je bilo toliko važna bliskost Srba. Hvala vlasti u RS što su nas podržali u reformama. Mi ćemo nastaviti da radimo zajedno – istakla je Brnabić.

Na sjednici je razmatrana saradnja dvije vlade u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede, u oblasti namjenske industrije, informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i saradnji u oblasti pravosuđa.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas memorandum o međusobnom priznavanju “velikih licenci” i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola.

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović.

Cvijanovićeva i Brnabićeva otvoriće popodne u naselju Gorica vrtić “Srbija” izgrađen donacijom Srbije na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA