Vlada formirala Koordinaciono tijelo za praćenje migranata

372

Vlada Republike Srpske je imenovala Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata na čijem čelu će biti direktor Policije Republike Srpske.

Pored članova iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ovo tijelo će činiti i predstavnici još četiri ministarstva, po jedan član iz Republičke uprave civilne zaštite, Crvenog krsta, Saveza opština i gradova, i članovi iz lokanih zajednica. Prvi sastanak Koordinacionog tijela biće uskoro sazvan, a sve aktivnosti biće usmjerene na praćenje ulazaka, zadržavanja i kretanja migranata.

– Malo njih prelazi preko graničnih prelaza. Oni nemaju ni dokumenta, svi idu ilegalno, i zato se moramo braniti. Moramo braniti naš način života. I ja bih volio da se oni što prije pokupe i da odu odavde. Ili u EU ili da se vrate kući. Ovo nije njihova kuća – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, javlja ATV.

Iz Saveza opština i gradova poručuju da će imati svoju ulogu u praćenju migranata, posebno u rubnim opštinama u Srpskoj, gdje je zabilježeno najviše ulazaka iz susjednih zemalja. Te lokalne zajednice, poručuje Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza, su prilično siromašne, i nemaju novca ni za kakvo zbrinjavanje migranata. Zato će, kako kaže, jedan od njihovih zadataka biti planiranje dodatnih sredstava.

– Migrantske rute upravo prolaze kroz izrazito nerazvijene opštine u Republike Srpske. I mislim da ćemo, uključivanjem u ovo koordinaciono tijelo, pitati se i voditi računa i o samom prolazu i o smještaju migranata, eventualnom, kako sa bezbjednosnog aspekta tako i sa aspekta finansiranja određenih potreba – kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.

Vlasti iz Srpske upozoravale su na veliku propusnost granice, i pozivale nadležne sa bh. nivoa da je bolje osiguraju. Pošto se to, kako tvrde, nije desilo, Koordinaciono tijelo nadgledaće teritoriju Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH poručuje da institucije Bosne i Hercegovine rade svoj posao, ali, priznaje, granicu treba pojačati.

– Ako mi želimo da migranata ne bude, a imam osjećaj da to u suštini građani BiH i hoće, iz sve tri etničke zajednice, onda moramo pojačati kontrolu granice. Učinimo veći napor u kontroli granice i biće manje migranata – rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Iz dana u dan, u BiH, pa i u Srpsku, dolazi sve više migranata. I danas stižu informacije sa terena. Granična policija je u Gradišci uhapsila dvojicu migranata koji su granicu pokušali da pređu sa falsifikovanim francuskim dokumentima. Uhapšeni stranci predstavili su se kao državljani Sirije, a putovali su autobusom koji saobraća na relaciji Sarajevo-Zagreb. Pošto pri sebi nisu imali nikakvih drugih dokumenata, predati su Službi za poslove sa strancima na dalje postupanje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA