Uskoro prva „lend-art“ galerija u Srpskoj (FOTO)

907

U mjestu Boškovići kod Laktaša, na imanju porodice Kosić „Farma transforma“, otvorena je „lend-art“ kolonija čiji je cilj formiranje prve galerije u Republici Srpskoj u pomenutoj oblasti umjetnosti.

Akademski slikar iz Laktaša Srđan Kosić kaže za SrpskaCafe da je riječ o jednoj vrsti konceptualne umjetnosti, gdje neće biti klasičnih likovnih radova i crteža.

Srđan Kosić

– Mi ćemo se pokušati vizuelno izraziti sa materijalima koje pronađemo u prirodi i na licu mjesta. Na primjer, ako smo u šumi ili na livadi, to je ono što tamo nađemo. Možemo koristiti zemlju, kamen, biljke… Dakle, „lend- art“ je vrsta umjetnosti u kojoj vam mjesto na kome radite diktira materijale koje ćete koristiti – objašnjava Kosić.

On kaže da će nesvakidašnja i eksperimentalna umjetnička kolonija za ove prostore trajati do subote 1. septembra i da učestvoje četvoro domaćih umjetnika.

– Cilj je da „Farma transforma“ dobije „lend-art“ galeriju koja će biti prvo takvo mjesto u Republici Srpskoj. Cilj je i da se kolonija održi i naredne godine sa većim brojem učesnika. O ovoj kolonije biće napravljen dokumentarni film, a u subotu će svi koji posjete Farmu moći da pogledaju radove – navodi Kosić koji predaje llikovno obrazovanje u Banjaluci i prepoznatljiv je i po likovnim radionicama za osnovce iz sela Boškovići kod Laktaša, gdje živi.

Podsjećamo, „lend–art“ je pravac u savremenoj umetnosti koji se razvijao u šezdesetim i sedamdesetim godinama 20. vijeka u Americi kao reakcija na komercijalizaciju i izvještačenost u umetnosti. Ova umjetnost napušta muzeje i galerije i razvija monumentalne projekte u slobodnom prostoru. Inspiracija za nastanak „lend–arta“ je bila konceptualna umjetnost i minimalizam.

Učesnici kolonije

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA