Uskoro podizanje optužnice protiv Dudakovića?!

407
Atif Dudaković

Optužnica protiv Atifa Dudakovića, bivšeg generala i komandanta Petog korpusa tzv. Armije RBiH trebalo bi da bude podignuta za manje od mjesec dana.

Rekli su ovo u Centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestaih lica Republike Srpske. Milorad Kojić, direktor Centra, tvrdi da Sud BiH ne može osporiti 8 000 stranica sa dokazima za zločin protiv čovječnosti nad Srbima u Krajini, koje je dostavio bh. tužiocu. Ubraja tu i video-zapise koji svjedoče o brojnim egzekucijama. Zbog toga očekuje i izricanje najstrože kazne.

Milorad Kojić

– Izvršena su ubistva preko 350 osoba, a na čitavom tom području preko 700 Srba je ubijeno i stradalo od pripadnika Petog korpusa, kojim je komandovao Atif Dudaković. Dakle, ovaj predmet sigurno ide u sudski proces i ja kažem da očekujem 100 odsto osuđujuću presudu i to na dugotrajnu kaznu zatvora – rekao je Kojić.

Takva kazna Dudakoviću davno je trebalo da bude i izrečena, ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik, ali za to nema nade, dodaje, ukoliko bh. pravosuđu nastave da diskriminišu Srbe.

Za Dudakovićevo procesuiranje, vlasti Srpske se bore od 2006. godine, kada je Milorad Dodik sa tadašnjim predsjednikom Draganom Čavićem podnio prijavu, a prije tri godine Tužilaštvu je podnesena i dopuna Izvještaja.

Milorad Dodik

– To što je Dudakoviću u najvećem predmetu bh. pravosuđa nakon 12 godina istrage ukinuta i mjera pritvora, dovoljno govori o pristrasnosti Suda BiH. Ne vjerujem u Sud i Tužilaštvo BiH. To su imaginacije. Te institucije su napravljene da sude srpskom narodu, a ne Bošnjacima zločincima, kakav je Atif Dudaković. Mi smo to vidjeli i kroz sramni izvještaj o Srebrenici od strane Vlade a koji sljedeće sedmice želimo da popravimo – kaže Dodik.

Sud i Tužilaštvo BiH nisu bili raspoloženi da odgovore na pitanja vezana za Dudakovićev slučaj. Mnogo rječitiji nije ni Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića, koji nije želio mnogo da govori o dokazima koje je Republika Srpska dostavila protiv Dudakovića.

– Od branitelja ne možete čuti da se očekuje optužba, ja ne očekujem optužbu, jer bi to bilo neprimjereno da kažem. Znam da optužba nije potvrđena, da li je poslata Sudu ili nije, to ne znam – Crnalić.

Pripadnici SIPA Atifa Dudakovića, sa još 12 osumnjičenih za zločine u Akciji Sana 95, uhapsili su u aprilu ove godine. Sud BiH je već 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, i izrekao im mjere zabrane.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne.

U dokumentaciji koju je Centar dostavio Tužilaštvu navodi se da je najstarija žrtva imala 99 a najmlađa tek devet godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA