“U Njemačkoj učenici ni ne pomišljaju da koriste mobilni telefon”

795

Učenica drugog razreda niške gimnazije “Svetozar Marković” Lara Novak (16) vratila se nedavno iz Štutgarta, gdje je živjela mjesec dana i pohađala tamošnju školu, a među najupečatljivijim utiscima koje je donijela iz Nemačke jesu oni koji se odnose na korišćenje mobilnih telefona.

– Učenici ne smiju ni da pomisle da koriste mobilni telefon za vrijeme časa ili malog odmora. Makar da učenik samo drži telefon u ruci, profesor je dužan da ga pošalje kod direktora i da mu oduzme telefon. Korišćenje mobilnih telefona dozvoljeno je samo u menzi, za vrijeme pauze za ručak – rekla je Lara Novak.

Ona je imala priliku da boravi u Štutgartu zahvaljujući stipendiji koju je dobila na konkursu Udruženja Nijemaca “Gerhard” iz Sombora. Kao stipendista bila je smještena u jednoj njemačkoj porodici, a imala je obavezu da redovno pohađa nastavu.

– Većina predmeta se podudara sa našim, ali je generalno gradivo iz svih predmeta dosta lakše i drugačije organizovano. Učenici se sa gradivom upoznaju kroz nekoliko nivoa, koji se nadograđuju, ne moraju da uče detalje, već samo ono što je najosnovnije iz neke oblasti – kazala je Lara Novak.

Ona je kazala da svi učenici, u školi u kojoj je bila, na početku školske godine dobijaju komplete knjiga koje moraju da vrate školi po završetku razreda. Prema njenim riječima, atmosfera na časovima je opuštena, ali se i pored toga najveći dio školskih obaveza završi na časovima, tako da su učenici poslije škole slobodni.

– Najbolja ocjena je jedinica, a najgora šestica, s tim što jedinicu rijetko ko ima. Učenik mora da bude vanserijski talenat za neki predmet da bio dobio jedinicu. Kada su jednom prilikom trebali da ocijene svoj rad na času skoro svi učenici su dali sebi trojku ili četvorku. Kada sam ih pitala zašto nisu dali bolju ocenu, rekli su mi da bi tako samo lagali sebe – izjavila je Lara Novak.

Ona je kazala da je veliko iznenađenje za nju predstavljalo i to što dječaci i djevojčice u školi u Štutgartu imaju odvojene časove fizičkog, a osim toga, dječacima mogu časove da drže samo profesori, a djevojčicama profesorke fizičkog.

– Razlika između naše i njihove škole je i u tome što oni imaju menzu u kojoj ručaju. Učenici koji žele mogu da se prijave da rade u menzi, a zauzvrat dobijaju besplatan obrok ili malu nadoknadu u novcu – objasnila je Lara Novak.

Prema njenim riječima, stereotip je da su Nijemci hladni i da nisu druželjubivi.

– Svi u školi su me odlično prihvatili, bili fini prema meni i htjeli da se družimo. Iznenadilo ih je to što dobro govorim njemački, jer su prethodnih godina imali na razmjeni djecu iz drugih evropskih zemalja, koja su slabo govorila njemački pa su se teško sporazumijevali – rekla je Lara Novak.

Kako je kazala, zahvaljujući druženju sa vršnjacima iz Štutgarta bila je u prilici da obiđe grad i tamošnje muzeje i znamenitosti, i da znatno unaprijedi znanje njemačkog jezika, što je bio i glavni cilj njenog odlaska u tu zemlju.

– Srednjoškolci u Njemačkoj izlaze u kafiće kao i mi u Srbiji, ali mnogo više vole da šetaju parkovima ili gradom. Razlikuju se i po tome što u kafiću niko ne drži telefon u rukama, svi pričaju sa društvom – istakla je Lara Novak.

Ona je kazala da velike kulturološke razlike postoje i između naših i njemačkih porodica.

Svi članovi porodice su, dodala je, uključeni u poslove po kući i svi se trude da učine sve što je u njihovoj moći da bi olakšali zajednički život.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA