U Bihaću održan protestni skup “Minuta do 12”

388

Nekoliko stotina građana danas je na Gradskom trgu uputilo apel da se hitno pokuša riješiti problem smještaja i egzistencije skoro 6 000 ilegalnih migranata koji trenutno borave na području Bihaća.

Niko ne protestuje protiv ljudi, odnosno migranata u našem gradu, nego tražimo rješenje njihove i naše situacije. Već mjesecima pokušavamo samo pomoći, međutim, to ne možemo sami, poruka je s današnjeg protestnog skupa u Bihaću koji je organizovala Građanska inicijativa.

– Još jednom ću podsjetiti da je situacija u gradu izuzetno teška. Migranti sada čine skoro desetinu ukupnog broja stanovništva Bihaća, a ti ljudi nemaju ni adekvatan smještaj niti približno humane uslove za život. Zauzeli su parkove, sportske terene, nalaze se i na ulicama, što, naravno, sve građane Bihaća dovodi u neugodan položaj.

Ponavljam, ne protestujemo protiv njih, nego samo želimo rješenje. Neka nadležne državne institucije napokon nešto urade da bi zaštitile i svoje i strane državljane – rekao je Halid Dedić iz Građanske inicijative Bihaća.

Građani su izrazili saosjećanje s izbjeglicama i migrantima i upozorili da se situacija mora staviti pod kontrolu prije zime.

Rečeno je da je slogan “Minuta do 12” i najbolja ilustracija trenutne situacije na području Unsko-sanskog kantona te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih za rješavanje ovog problema.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA