Trebaju li se predstavnici iz RS dijeliti na vlast i opoziciju na nivou BiH?!

816

Poslanici izabrani u Republici Srpskoj, umjesto što se na nivou BiH dijele na vlast i opoziciju, treba da usaglase zajednički nastup. Tako bi imali potpunu većinu i bez vas se ništa ne bi moglo odlučivati.

Rekao je ovo Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SNSD-a, ističući da zajednički nastup svih srpskih predstavnika na nivou BiH “prisiljava sve ostale da se dogovaraju sa vama”.

Nebojša Radmanović

– U kampanjama svi govorimo kako trebamo zajedno nastupati na nivou BiH. Vidjećemo hoće li tako biti i u ovoj kampanji jer se nekima posrećilo pa su vidjeli da im je dobro i kada nismo zajedno. Ja sam lično oduvijek bio mišljenja da je poželjan zajednički nastup. BiH je ustavno i dejtonski tako koncipirana da ako ne nastupate zajedno iz Republike Srpske u Sarajevu onda imate problem. I evo, to se sada pokazalo – rekao je Radmanović.

Nažalost, dodao je on, kada pogledamo posljednjih dvadesetak godina, veći dio nije funkcionisao.

– Takođe, jednostavnije prođe kada većina iz Republike Srpske bude većina i u Sarajevu. Onda lakše funkcioniše. Ali i tada je dobro da svi budemo zajedno. Sjetićete se, pokušali smo to i imali jedan period, kada su svi poslanici izabrani u Republici Srpskoj, jedinstveno nastupali u Parlamentu BiH. To je bilo sredinom prošlog mandata. I to je period kada jasno pokazujete i drugima u BiH a i međunarodnim manipulatorima na ovim prostorima da se ne može igrati sa Republikom Srpskom i sa njenim predstavnicima u institucijama BiH. Jer tada imate potpunu većinu, bez vas se ne može ništa odlučiti te su svi prisiljeni da se dogovaraju sa vama. I to ide mnogo bolje – naglasio je Radmanović.

Momčilo Novaković

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, slaže se da je srpsko jedinstvo na nivou BiH nužno ali dodaje da su takvi pozivi od strane SNSD-a licemjerni, imajući u vidu, kako kaže, da su upravo oni bili izvor nejedinstva.

– Kolega Radmanović je malo zakasnio sa takvim izjavama. Naime, on kao drugi čovjek SNSD-a i delegat u Domu naroda BiH nije ništa radio na tom jedinstvu prethodne četiri godine. Naprotiv, zajedno su pokušavali da na nejedinstvu ostvaruju političke poene, da se jedni proglašavaju izdajnicima a drugi patriotama. Ne postoji jedinstvo na podjelama – ističe Novaković za SrpskaCafe.

I pored toga, dodaje naš sagovornik, iako kasno za aktuelni mandat, spreman je u narednom mandatu, ukoliko bude u prilici, raditi na jedinstvu srpskih predstavnika na nivou BiH.

– Nama je jedinstvo u Sarajevu potrebno. To jedinstvo podrazumijeva jasno definisanje politika koje su od značaja za Republiku Srpsku. Kada to uradimo, na bilo kom nivou, nije bitno da li je riječ o Narodnoj skupštini, nivou BiH ili na nivou predsjednika političkih stranaka, onda će postojati dobre osnove da radimo na jedinstvu – zaključio je Novaković.

Velika koalicija

Podsjećamo, u novembru 2010. godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i tadašnji lider SDS-a Mladen Bosić potpisali su Platformu o usaglašenom djelovanju ove dvije stranke u zajedničkim organima BiH, što je bio zvanični početak tzv. “velike koalicije”.

Saradnja između pomenutih stranaka trajala je do septembra 2013. godine, a formalno se raspala nakon što je SNSD, na inicijativu svog prvog čovjeka Milorada Dodika, zatražio smjenu SDS-ovog Mirka Šarovića, koji je tada  bio na funkciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA