Top lista uhljeba sa kompenzacionih lista

8664

Od 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH njih 12 je sa kompenzacionih listi, iz Federacije BiH sedam a Republike Srpske pet!

Ove liste nećete imati na vašim glasačkim listićima, a kandidate koji se nalaze na njima nećete direktno birati na izborima. Osim redovnih listi, postoje i kompenzacione liste koje sastavljaju stranke, a služe za raspodjelu mandata nakon prebrojanih glasova. S obzirom da su u fokusu redovne stranačke kandidatske liste, priča o kompenzacionim listama ostaje u drugom planu, iako često znaju biti ključne kod raspodjele mandata.

Pročitajte i:
Kompenzacije: Glasači nisu izabrali čak četvrtinu narodnih poslanika!

Kompenzacione liste su mehanizam kojim se namiruju stranke, odnosno način da se strankama u onim izbornim jedinicama u kojima su prešle izborni prag, ali zbog nedovoljnog broja mjesta nisu dobile mandat, to nadoknadi davanjem kompenzacionih mandata nakon što se sabere njihov ukupan broj glasova u entitetima.

Od 28 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji se biraju iz Federacije, njih sedam je s kompenzacionih listi, a od onih koji se biraju iz Srpske – od 14 poslanika pet će biti izabrano na ovaj način, zavisno od rezultata koje stranke postignu na izborima.

Četvrtina kompenzacionih mandata

Kada je riječ o entitetskim parlamentima, tu je još veći broj kompenzacionih mandata. Od 98 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, čak 25 su kompenzacioni, a u Narodnoj skupštini RS od ukupno 83 poslanika njih 20 će biti izabrano s kompenzacionih listi. Prednost kompenzacionih listi je u prvom redu što omogućavaju pravedniji sistem raspodjele mandata strankama u skladu s ukupnim brojem glasova.

Ključna mana je što omogućavaju kandidatima da s manjim brojem glasova – time i upitnim demokratskim legitimitetom – uđu u zakonodavne institucije države.

Tako je, na primjer, na izborima 2014. preko kompenzacione liste u Parlamentarnu skupštinu BiH ušao Saša Magazinović, koji je osvojio samo 2 489 glasova. Poređenja radi, njegove partijske kolege u istoj izbornoj jedinici Damir Hadžić i Zlatko Lagumdžija – koji nisu ušli u Parlament, imali su pojedinačno 4 379, odnosno 6 258 glasova.

Sličan primjer je i Maje Gasal-Vražalica, koja je, iako među najslabije plasiranim kandidata DF-a u svojoj izbornoj jedinici, takođe preko kompenzacionog mandata ušla u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Devet od 25 poslanika, koji su ušli na prošlim izborima u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, sa lista kompenzacionih mandata dobilo je manje od hiljadu glasova birača, a kandidatkinja DF-a Franjka Suzana Galić je rekorder kada je u pitanju „uspjeh“ za ovaj nivo vlasti. Povjerenje su joj ukazala 182 birača.

Kada je riječ o Narodnoj skupštini RS, od 20 poslanika koji su ušli u skupštinske klupe sa kompenzacionih listi, sedam ih je dobilo manje od hiljadu glasova. Rekord, ali u kategoriji najmanji broj glasova, pripao je kandidatu DNS-a Adamu Šukalu, koji je zadobio povjerenje 260 glasača. Slijedi ga Ivana Lovrić, kandidatkinja koalicije Domovina, sa 322 glasa.

Veteran kompenzacionih listi je Halid Genjac, koji je na ovaj način i 2006. i 2014. godine ušao u Parlament, prvi put u federalni, drugi put na nivou BiH.

Genjac, Ramić, Arnaut, Borenović…

Genjac je na ovim izborima nosilac kompenzacije liste SDA za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Što je sigurno – sigurno je. Genjac se našao na listi ispred Alme Čolo, Nezira Pivića, Edina Mušića i Advije Čaušević.

Nosilac kompenzacione liste SDA za Parlament BiH iz RS je Adil Osmanović, a na prvom mjestu liste za Parlament Federacije BiH je Salko Bukvarević. Kada je, pak, u pitanju Narodna sakupština RS, tu je šef stranke Bakir Izetbegović osigurao još jednog odanog saradnika – Edina Ramića, aktuelnog ministra u Vladi FBiH, ali prema posljednjim istraživanja SDA jako loše stoji u RS pa će biti interesantno pratiti razvoj događaja u oktobru.

Istom logikom se vode i predsjednici drugih stranaka u BiH. Iako SDP pretenduje da bude vladajuća stranka poslije izbora u BiH, njen predsjednik Nermin Nikšić očigledno ne vjeruje u vlastitu popularnost među glasačima pa se, uprkos prvoj poziciji na listi za direktan izbor, sam stavio i na čelo kompenzacione liste.

Iza Nikšića na ovoj listi su Nada Miladin, Žan Matić, Belma Kapo, Munib Husejnagoć i Besima Borić. Nosilac liste za Parlament FBiH je Elvir Karajbić, ispred mlade i sve popularnije Lane Prlić, potpredsjednice stranke.

Nesigurnost s liderom SDP-a dijeli i predsjednik Naše stranke Peđa Kojović, koji se takođe stavio na čelo obje liste. Ispred NS-a kompenzacionu listu za Parlament FBiH predvodi Nasiha Pozder.

I Sefer Halilović, predsjednik BPS-a, koji je politički u mnogo čemu DJL (društvo jednog lica) takođe nosi kompenzacionu listu svoje stranke za bh. parlament.

Očekivani „kompenzacioni kandidat“ je i Mirsad Kukić, nekadašnji potpredsjedik SDA koji je prije nekoliko mjeseci isključen iz ove partije. On sada predvodi listu svoje novoosnovane PDA za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Od stranačkih predsjednika iz RS koji su nosioci kompenzacionih listi za Parlament BiH je Branislav Borenović, iz PDP-a. Liderski odgovorno i Borenović se osigurao eventualnog izborenog kraha vlastite stranke; preko kompenzacione liste on će izvjesno ući u Parlament BiH i naredne četiri godine sebi osigurati oko 6 000 KM mjesečno.

Još jedan budžetski veteran sklon mijenjaju stranaka, Damir Arnaut, se izborio za naklonost stranačkog šefa pa se nametnuo na prvo mjesto kompenzacione liste SBB-a. Iza njega su Edita Đapo, Adisa Omerbegović-Arapović te Nasir Beganović. Generalni sekretar te stranke Munib Jusufović je na vrhu liste za Parlament FBiH, ispred Sanele Prašović-Gadžo, Šemsudina Kavazovića i Adisa Arapovića.

Dodik nagradio Stevandića

Akutelni potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović nosit DF-ovu kompenzacionu listu za Parlamentarnu skupštinu BiH, dok je za Parlament FBiH to mjesto pripalo Dževadu Adžemu.

Ispred novoformiranog Nezavisnog bloka Senada Šepića nosilac kompenzacione liste je još jedan skupštinski veteran Salko Sokolović, koji već godinama sjedi u zakonodavnim institucijama, bez da se šire glasačko tijelo naročito sjeća njegovih nastupa. Nosilac liste za federalni parlament ispred ove stranke je Amer Obradović.

Listu HDZ-a BiH i političke partijice okupljene oko te stranke za zakonodavnu vlast na nivou BiH predvodi, naravno, desna Čovićeva ruka Borjana Krišto, dok Ivan Musa predvodi listu za Parlament FBiH.

Posebno zanimljivo je u slučaju SNSD-a. Naime, prvi na njihovoj kompenzacionoj listi za Parlamentarnu skupštinu BiH nije čak ni član SNSD-a, nego predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, a tek iza njega na listi su poznati SNSD-ovci: Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović…

Podsjećamo, Stevandić je bio dugogodišnji istaknuti član SDS-a s kojim se razišao nakon optužbi da radi za SNSD. Potom je bio fingirano neutralan, osnivajući svoju Ujedinjenu Srpsku, a za sve je od Dodika nagrađen tako što je ostao potpredsjednik Narodne skupštine RS. Njegovu vjernost Dodik sada nagrađuje startnom pozicijom na kompenzacionoj listi.

Listu SDS-a za bh. parlament predvodi Aleksandra Pandurević, koja već ima iskustvo s kompenzacionim mandatima, ali i veliku podršku vlastite glasačke baze. Ona je prvi put u Parlament ušla 2010. sa manje od 3 000 glasova. Međutim, na narednim je osvojila čak 24 000 više i direktno osvojila mandat. Ipak, što je sigurno – sigurno je.

Na predstojećim izborima, dakle, skriveni na kompenzacionim listama na uhljebljenje čekaju mnogi predsjednici stranaka, ali i istaknuti članovi i dugogodišnji poslanici i politički funkcioneri. Ako ih glasači i ne budu željeli gledati svojim očima u zakonodavnom institucijama – a mnoge od njih izvjesno neće (što takođe mnogi od njih i znaju), stranke su se potrudile da im preko kompenzacionih lista osiguraju uhljebljenje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA