Tajfun “Šanšan” prijeti Japanu

350

Snažan tajfun približava se Tokiju i preteći oblastima na obali Pacifika sjeveroistočno od prestonice obilnim kišama i jakim vjetrovima, što je dovelo do otkazivanja letova i evakuacija u okolnim gradovima, gdje je ugroženo više od 100 000 ljudi.

Centar tajfuna “Šanšan” registrovan je 200 kilometara jugoistočno od Tokija, oko 21:00 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će se sutra pomjeriti ka sjeveru, duž istočne obale glavnog japanskog ostrva, možda baš u vrijeme jutarnje saobraćajne gužve, prenosi Rojters.

Japanska meteorološka služba upozorila je da bi na Tokio i okolne oblasti moglo da se sruči čak 300 milimetara kiše po kvadratnom metru u roku od 24 sata, do 6 sati u četvrtak, sa vjetrovima jačine od 180 kilometara na sat.

“Šanšan” će se najvjerovatnije sporo kretati, što znači da bi obilna kiša mogla u jednoj oblasti da pada dugo, navodi ova služba.

Grad Mobara, istočno od Tokija, naložio je evakuaciju cjelokupnom stanovništvu od oko 90 000 ljudi.

Više drugih gradova u blizini japanske prijestonice takođe je nekim stanovnicima naložilo da se evakuišu, pa je broj ugroženih porastao na više od 100 000, navodi državna televizija NHK.

Ista TV stanica prenosi da su aviokompanije otkazale više od 160 letova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA