Tači: Neće biti razmjene teritorija

553

Predsjednik tzv. kosova Hašim Tači izjavio je da se Kosovo neće dijeliti, te da neće biti razmjene teritorija.

On je dodao da smatra da tako nešto neće predložiti ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tači je u intervjuu za bečki “Standard” rekao da ideja o “korekciji granica” još nije bila tema razgovora u Briselu.

– Prošlo je pet ili šest godina od početka dijaloga sa Srbijom. Sad smo ušli u finalnu fazu ovih razgovora. Dosad smo razgovarali samo o procesu, ali ne i o detaljima. Ideja o korekciji granica je moja. Kao i ideja o uključivanju Preševske doline i ona nije bila tema razgovora sa predsjednikom Vučićem. Ali mi ćemo razgovarati o tome – potvrdio je Tači.

On je naveo da želi da bude racionalan i da je, uprkos velikim nesuglasicama, nastavak dijaloga jedina mogućnost, te da se, bez dogovora, Beograd i Priština uzajamno ometaju na putu ka EU.

– Neće biti podjele Kosova, neće biti razmjene teritorija. I dosad nisam čuo da on (Vučić) predlaže nešto u tom pravcu – rekao je Tači.

On smatra da konačni sporazum sa Srbijom treba da sadrži uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Samoproglašeno Kosovo će, prema njegovim tvrdnjama, sačuvati multietnički duh.

– Moramo da radimo na tome da riješimo animozitete koji postoje već 200 godina. Ne smijemo da budemo taoci granica koje su utvrđene u Titovoj Jugoslaviji. Jugoslavije više nema – rekao je Tači.

Konstatovao je da tzv. Kosovo ima dobre odnose sa svim susjedima – Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom i da zbog toga “niko ne treba da se osjeća ugroženim” zbog mogućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA